Ксилометазолинът е едно от най-използваните лекарства през зимния сезон. Обикновено той се прилага под формата на капки или аерозол в носа. В аптечната мрежа се предлагат продукти за възрастни и такива за деца над 2 години. Стандартната концентрация при формите за възрастни е 0,1%, а в детските форми - 0,05%.

 

Ксилометазолинът е локален деконгестант. Приложен локално върху лигавицата на носа, предизвиква свиване на кръвоносните съдове, премахва отока на лигавицата и намалява неделната секреция. 


 

Механизъм на действие. Ксилометазолинът действа като свива кръвоносните съдове в носа. Вазоконстрикцията (свиване на съдовете) намалява налягането в капилярите, вследствие на което от тях се отделя по-малко вода. Това от своя страна води до отделяне на по-малко секрет. Ако се наблюдава цвета на носната лигавица след приложение на лекарството, той е видимо по-блед, именно поради свитите кръвоносни съдове.

 

Ксилометазолинът е разработен по модел на действие на адреналина. И двата медикамента се свързват с едни и същи рецептори, поради това ксилометазолинът не бива да се прилага при пациенти с хипертония и други сърдечни проблеми.

 

Защо трябва да сме внимателни при използване на ксилометазолин? Препоръките за използване на лекарството са: при нужда, за кратък период от време - не повече от 5 до 7 дни. Причината за това е, че кръвоносните съдове стават резистентни към лекарството след продължително приложение. След спиране на лечението може да настъпи хроничен оток и запушване на носа, което води до перманентно използване на Ксилометазолин. Освен това предозирането може да предизвика дегенеративни промени в носната лигавица, които представляват друг сериозен здравословен проблем.

 

Противопоказания. Ксилометазолинът е противопоказен при пациенти със сърдечни заболявания. При пациенти със синдром на удължен QT интервал, лекувани с ксилометазолин силно се повишава рискът от сериозни вентрикуларни аритмии. Медикаментът се прилага с повишено внимание и при пациенти със захарен диабет, коронарна болест, артериална хипертония, и хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза).

 

Лекарствени взаимодействия. Ксилометазолинът не бива да се прилага едновременно с препарати от групата на инхибиторите на моноамино оксидазата (МАО) и трицикличните антидепресанти поради риск от повишаване на артериалното налягане.