В повечето случаи директният натиск върху раната може да спре кръвотечението. Кръвотеченията от главата невинаги са толкова сериозни, колкото изглеждат – дори малка травма може да предизвика сериозно кръвотечение.

 

Ако кървенето не може да се овладее, наблюдавайте дали на детето му се вие свят, губи ли съзнание, дали е бледо, със студена и лепкава кожа, диша бързо и повърхностно. Това са симптоми на шок.


 

Кога да потърсите професионална помощ?

  • Ако кръвотечението не може да бъде овладяно и е свързано със сериозна травма;
  • Ако раната трябва да бъде зашита или ако замърсяванията не могат да бъдат премахнати с деликатно почистване. Почистването е важно, за да се избегнат вторични инфекции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво НЕ трябва да правите?
Не прилагайте турникет за спиране на кървенето – може да навредите повече, отколкото да помогнете.

 

Какво включва първата помощ:

 

  • Успокойте детето и му осигурете покой;
  • Приложете директен натиск върху раната с чиста и суха тъкан. Задръжте плътно, но внимателно 5 до 10 мин., докато кървенето спре. Ако кръвта попива тъканта, не я сменяйте заради риск от премахване на съсирека и подновяване на кървенето. Сложете друга тъкан върху първата.
  • Ако раната е повърхностна, измийте я със стерилен физиологичен разтвор или със сапун и топла вода и подсушете. Не мийте дълбоки и силно кървящи рани. Ако не сте сигурни колко сериозна е раната, обадете се на личния си лекар.
  •  Когато кървенето намалее, дори и раната все още да кърви, наложете чиста превръзка. Не използвайте памук и други подобни тъкани, които оставят власинки. Те могат да замърсят раната допълнително. Превържете плътно, но не твърде стегнато – кожата под раната не бива да става бледа и студена, което е индикатор за това, че кръвообращението е прекъснато.
  • След оказване на първа помощ се консултирайте с личния си лекар дали е необходимо да се направи залепване, шев и имунизация срещу тетанус.