Кръвен тест за откриване на метали, който идентифицира рака на гърдата и показва каква е вероятността от поява на болестта разработват учени.

 

Екип учени от Оксфорд и лондонския Природонаучен музей са насочили вниманието си към тежките и леките форми на цинка в човешкия организъм. Те установили, че в този вид туморни клетки има голямо начилие на цинк.


 

Тъканта на гърдата поема цинк и да го предава на кръвния поток. Така химичният елемент ще бъде използван от експертите като биомаркер за откриване на злокачествените образувания в млечните жлези.


Специалистите посочват, че ранното диагностициране на болестта ще спомогне за по-ефективното лечение на този вид рак и ще спаси много животи.

NEWS_MORE_BOX


Тестът е прост и евтин и може да засече болестта много преди да се образува бучка в гърдата. Новият метод вероятно ще бъде включен и в британската Национална програма за скриниг на рак на гърдата.


Резултатите дори биха могли да променят напълно скрининговите методи и стратегии за лечение срещу рака, който в момента убива хиляди жени по света всяка година.


Настоящото проучване е най-новото в нарастваща поредица от разследвания на ранната онкологична диагностика.


Чрез тези проучвания, изследователите търсят нови начини за идентифициране на рак на гърдата, рак на панкреаса, както и други видове тумори, които са трудно откриваеми.