Неинвазивен метод, който открива пола на бебето още в петата седмица след началото на бременността, разработиха учени.

Познаването пола на плода е важно, когато майката е носител на определени (мутирали) гени от X-хромозомата, които може да причинят заболявания като мускулна дистрофия. При тези случаи, ако полът на плода е женски, той може да бъде напълно здрав или носител на заболяването. Ако е мъжки обаче, има 50% вероятност да наследи болестта.

В тези случаи родителите могат да изберат да прекратят бременността или майката да се подложи на допълнителни тестове, които крият малки рискове от спонтанен аборт.

В момента във Великобритания жените могат да избират между инвазивни тестове, които се извършват през 11-та седмица от бременността или да изчакат по-дълго за ултразвуково диагностициране пола на бебето.

От друга страна, опитите да се анализира ДНК на плода чрез кръвта на майката единствено идентифицирайки маркери на мъжката хромозома Y, може да дадат неточни резултати, ако няма достатъчно ДНК на плода.

NEWS_MORE_BOX

 

 


За да разреши този проблем, Хюн Риу и неговите колеги от болница Cheil General и Women's Healthcare Center в Сеул, Южна Корея, измерват промените на гена PDE9A, който се намира в кръвта на бременните жени.

След това екипът разглежда размерa на тези промени. Това е необходимо, за да се осигури достатъчно ДНК на плода, която да позволи да се идентифицира точно дали Y-хромозомата присъства.

При 203 жени комбинацията от тестове безпогрешно открива пола на плода още в петата седмица от началото на бременността.

Изследването е публикувано в списание The FASEB.