Екип изследователи във фармацевтичния гигант Пфайзер направи сензационно откритие през 2015 г. Най-продаваното лекарство за ревматоиден артрит на компанията (Etanercept), мощен противовъзпалителен продукт се оказва, че намалява риска от отключване на болестта на Алцхаймер с до 64%. Резултатите са от анализ на стотици хиляди застрахователни искове. За да се потвърди, че лекарството има такъв ефект са необходими множество скъпи клинични проучвания. След няколко години вътрешна дискусия, от Пфайзер са решили да не оповестяват официално такива данни.

 

Изследователи от отдела по имунология на компанията призовават ръководството да проведе клинично проучване сред хилядите пациенти, които са били на терапия с Etanercept, за да се провери дали твърденията относно повлияване риска за развитие на Алцхаймер са верни. Според предварителна оценка проучването би струвало около 80 млн долара.


 

Etanercept може потенциално да предотврати, лекува и забави прогресирането на болестта на Алцхаймер“, твърди се в доклад, който бе подготвен от вътрешен комитет на Пфайзер.


Имаше изказвания отстрана на компанията, според които по време на тригодишни вътрешни изследвания е установено, че Etanercept не показва обещаващи данни за превенция на Алцхаймер, тъй като лекарството не достига директно до мозъчната тъкан. От Пфайзер смятат, че вероятността за успешно клинично изпитване е минимална. И всички твърдения до момента не отговарят на строгите научни доказателства, с които компанията работи.

 

Пфайзер са решили да не публикуват данните поради съмнения за резултатите. Според тях непубликуването на подробна информация може да е довела до спекулации и много грешни предположения и догатки. От компанията оставят научната дейност в тази посока да се развива от други водещи фармацевтични компании.

 

Независими учени не са съгласни с оценката, която дават от Пфайзер за лекарството Etanercept за превенция на Алцхайемер. Те твърдят, че има потенциал в едно такова клинично проучване, което може да даде отговори на много въпроси и да прокара път сред мъглата на лечението на болестта на Алцхаймер.