Краудфъндингът е групова практика на събиране на пари през интернет кампания с цел финансиране на проект или начинание. Подобна инициатива се използва обикновено като потенциално решение на финансовите проблеми около стартирането на някои независими филми, музикални албуми, блогове, журналистически задачи и благотворителни събития. Не на последно място, науката започва да вижда доброволното групово финансиране като алтернативен източник на пари, от който могат да се възползват млади учени с иновативни идеи. В медицината, подобен механизъм се използва често за привличане на помощ при запълване на дупките в медицинското осигуряване и въобще за покриване на скъпи медицински грижи (например ракови лечения).

 

Въпреки че доброволното събиране на пари за подобни цели може да се окаже силен фактор за осъществяването им, няколко статии съобщават, че същите механизми се използват за псевдонаучни и подвеждащи медицински терапии. Доклад, написан от британската журналистка на свободна практика Мелани Нюман, представя анализ, извършен от Good Thinking Society (скептически настроена неправителствена организация в Обединеното кралство), който работи с данни от две от най-големите краудфъндинг платформи GoFundMe и JustGiving. Според анализа от 2012 г. насам са били отпуснати около 8 милиона паунда за алтернативни лечения за рак - такива, които не са одобрени от системата на общественото здравеопазване.


 

По-голямата част от тези средства са били използвани за лечения, предоставяни извън Обединеното кралство, чрез частно финансирани клиники в страни като САЩ, Мексико и Тайланд. Една от клиниките е тази на Станислав Бързински, която в продължение на десетилетия твърди, че експерименталните му лечения, включващи антинеопластони (съставки, извлечени от кръвта и урината), могат да лекуват и най-терминалните случаи на рак. Терапията с антинеопластони не само не е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, но и никога не е минала златния стандарт в клиничната практика – слепите рандомизирани проучвания.

 

Клиниката на Бързински обаче е само капка в морето. Други неизпитани лечения включват хипербарна кислородна терапия при мозъчни увреждания, хомеопатия при рак, дългосрочна антибиотична терапия при хронична лаймска болест и т.н. Разбираемо е защо хората с тежки и терминални заболявания се стремят към неортодоксални подходи към здравословните им проблеми, но според специалистите бездействието на администраторите на съответните краудфъндинг платформи е крайно притеснително от етична гледна точка.