Ваксината срещу ковид-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca не трябва да се прилага повторно в случаите на тромбоза след приложена първа доза от нея.

 

Това става ясно от становището на ръководството на AstraZeneca, което е съгласувано с Европейската агенция по лекарствата и Изпълнителната агенция по лекарствата.


 

През април ваксинациите с AstraZeneca бяха временно прекратени в Европейския съюз и САЩ във връзка със случаи на тромбози, основно при жени на възраст под 60 години.

 

Актуализираната препоръка относно ваксината, носеща търговското име Vaxzevria, е да не се прилага като втора доза при лица, получили синдром на тромбоза с тромбоцитопения (СТТ) след предходна ваксинация с нея.

 

Подобни редки случаи на тромбози имаше в САЩ и Европа и след прилагане на другата векторна ваксина срещу ковид-19: тази на Johnson and Jonson.

 

Тъй като това състояние изисква специализиран клиничен подход, медицинските лица, извършващи ваксинацията, трябва да направят справка с приложимо ръководство и да се консултират със специалисти (напр. хематолози, специалисти по коагулация), за да се информират за диагностицирането и лечението му.

 

От AstraZeneca посочват, че лицата, диагностицирани с тромбоцитопения в рамките на 3 седмици след ваксинация с Vaxzevria, трябва да се наблюдават и изследват за признаци на тромбоза.

 

Аналогично, лицата, които получат тромбоза в рамките на 3 седмици след ваксинацията, трябва да се оценяват за тромбоцитопения.

 

Кратката характеристика на ваксината е била актуализирана с тази информация.

 

Ваксината на AstraZeneca се прилага при лица на възраст над 18 години. Комбинацията от тромбоза и тромбоцитопения след ваксиниране с нея, в някои случаи придружена от кървене, влиза в списъка на много редките ѝ странични ефекти.

 

От AstraZeneca посочват, че това включва и тежки случаи, протичащи с венозна тромбоза, включително тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза, съпътствана от тромбоцитопения.

 

В някои от случаите, докладвани в Германия, САЩ и Великобритания, е имало летален изход. Повечето от тях са възникнали в първите три седмици след ваксинацията, предимно при жени под 60-годишна възраст.

 

От Български лекарски съюз информират, че при поява на задух, болка в гръдния кош, оток на крак, болка в крака и упорита коремна болка след ваксинация, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

 

Освен това, всеки, който след ваксинацията получи неврологични симптоми, включващи тежко или упорито главоболие, замъглено зрение, объркване или гърчове, или след няколко дни получи кожни кръвонасядания извън мястото на инжектиране, трябва да потърси незабавно медицинска помощ.

 

Връзката между векторните ковид ваксини и редките случаи на тромбози продължава да се проучва от Европейската агенция по лекарствата.

 

Медицинските лица трябва да съобщават всяка нежелана реакция след поставяне на ваксината в Изпълнителна агенция по лекарствата.