Котките могат да са преносители на птичи гирп, съобщава MedicalXpress.
 
Ветеринарен лекар от Ню Йорк е бил заразен с H7N2 – познат щам на птичия вирус, който се свързва с огнища сред котки, настанени в приюти за животни в целия град. Това е едва третият известен случай на заразяване с конкретния щам, регистриран някога в САЩ. Ако се окаже обаче, че котките са вектор на заболяването, това може да събуди сериозни притеснения.
 
„Нашето разследване потвърждава, че рискът за здравето на човека от H7N2 не е висок, но ние настояваме хората, които в последните три седмици са имали контакт с котки или са осиновили котка от приют, да бъдат особено бдителни за симптомите при животните“, коментира д-р Мария Басет, комисар по здравеопазването на Ню Йорк.
 
Добрата новина е, че все още не са известни други подобни случаи. 
 
Повече от 80% от хората, които са осиновили котки от приют за животни, вече са били изследвани, както и повече от 260 доброволци, служители на приютите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Досега болестта е била регистрирана при значителен брой животни, като развитието й е било неблагоприятно – едно животно е починало, а над 100 са дали положителен резултат на тестовете за инфекцията. 
 
Специалистите съветват да наблюдаваме домашните си любимци и дори да ги държим под карантина, поне докато процесът на предаване на болестта не бъде по-добре изяснен. Здравните власти в Ню Йорк препоръчват да се избягва прекият контакт с котките и доближаването на лице до лице с животното. 
 
Все още няма яснота как точно се случва предаването на заразата от котка на човек, както и защо огнищата са регистрирани точно сред котки.