Чрез косата също можем да се заразим с коронавирус, която е пренебрегван и неспоменаван фактор за разпространението му, коментира проф. д-р Анатолий Алштейн по Пети канал на руската телевизия. В момента въпреки мерките в Русия тече бързо разспространение на инфекцията сред населението.


По думите му вирусът може да се запази на косата до три денонощия, което налага специално внимание и грижи. Не е достатъчно измиване само на ръцете и лицето. Дългата коса може да се връзва, което намалява риска, но не го елиминира. С по-добър защитен ефект е поставянето на някаква защитна тъкан на косата. 


У нас предстои все по-голямо разхлабване на мерките, предпазващи ни от разпространението на новия коронавирус. Със затварянето от 2 месеца за всекиго е ясно, че вирусът няма да изчезне от пространството и рискът от заразяване остава.Най-малко вероятните места за инфектиране с коронавируса остават домът (Как да хигиенизираме дома срещу коронавирус?) и при спазване на всички препоръки от здравните власти магазините за хранителни стоки. 


Според директора на Института за медицинска паразитология на Сеченовския университет д-р Александър Лукашев коронавирусът не се предава по въздуха. Той се разпространява в малките пръски, които отделяме при говор, кихане, кашляне и дишане. При изсъхването им, вирусът загивал.


Друг руски експерт обръща внимание, че вирусът се задържа жизнеспособен най-дълго на пластмасови и метални повърхности. По думите на инфекциониста Евгений Тимаков в момента най-голямото защитно средство срещу ковид е собствената имунна система, ако тя е слаба вероятността коронавурисът да разболее расте. Това, което може да намали риска от заразяване са нещата, които знаем досега: да спазваме физическа дистания, редовно и внимателно да мием ръцете и лицето си и да се носят маски и ръкавици.


Асансьорът и входът са местата в жилищния блок, където има по-голяма опасност от предаване на коронавируса, твърди проф. Анча Баранова, доктор на биологическите науки, от Факултета по системна биология на университета Джордж Мейнос, САЩ. 


Във въздуха в асаньора коронавирусът може да остане за по-дълго, ако е бил ползван от носител, тъй като там пространството е малко, затворено и рядко се проветрява. При движението на асансьора въздухът в кабината се вдига и така всички вредни частици достигат до лицето. Далеч по-безопасно е да се използва стълбището.


Големите помещения са по-безопасни за пребиваване, тъй като наситеността се разсейва. Ситуацията в градския транспорт е подобна на тази в асансьора – малко пространство, непрекъснат поток от пътници и съответно, повишен риск от предаване и заразяване с коронавируса. Ако разстоянието позволява, по-безопасен начин за придвижване е ходенето пеша, пред ползването на градския транспорт и особено метрото. Обаче това не значи, че и на улицата е напълно невъзможно човек да се зарази, отбелязва проф. Баранова.


Преди месец в Puls.bg публикувахме информация, кои маски най-сигурно предпазват от коронавируса. Респираторите №95 и аналогичните европейски рядко могат да се намерят, а и дори те слеoва да се сменят редовно. В момента има в наличност следващите по ефективност маски – медицинските хирургични, но трябва да е известно, че на тях можем да разчитаме не повече от 20 минути, след което налагат смяна.


Относно платнените маски по-добрият материал за производството е комбинацията от памучна материя и коприна или шифон. Това е доказано при експеримент, проверяващ пропускливостта на тъканите на частици с диаметър от 10 нм до 6 мкм при струя на въздуха равна на скоростта на издишания въздух в спокойно състояние на човек.


Един слой памучна тъкан и два слоя шифон филтрира 80-99% от аерозолните частици. Комбинацията от памучна и копринена тъкан дава още по-добър шанс за защита, заради елетростатичната бариера, се твърди в публикация на популярното здравно онлайн издание doctor.rambler.ru.


Намокрянето на маската компометира нейната защитна функция, затова винаги е добре да се носи резервна. Дори с разхлабването на мерките носенето на маски на обществени места ще остане задълго. Задълго те ще бъдат носени и от хора с по-слаб имунитет и хронични заболявания, както и от хора с по-висока обществена грижа и грижа за собственото здраве.


След намокряне хирургичната маска не е годна за употреба и тя трябва да се изхлърли. (Внимание: изхвърляйте маските на подходящи и определени за целта места! От нас зависи как пазим околната си среда.)


При дъжд навън носенето на маска се обезсмисля, твърди Владислав Жемчугов, специалист по инфекциозни заболявания. Когато маската се намокри, дали заради дъжд или от соственото ни дишане, започваме да дишаме микробите, които излъчваме със собствения си дъх, коментира той.

 

В Русия епидемията от коронавирус започна след като той се разпространи и взе хиляди жертви в Европа и САЩ, въпреки общата граница на страната с Китай. Коронавирусът навлезе в Русия от Европа, предполага се първоначално от пребивавали в Италия. 


През последните 1-2 седмици на денонощие се добавят хиляди нови случаи на заразени. Към момента там са регистрирани 187 859 инфектирани, 1723 починали, 26 608 оздравели. Към10:30 ч. на 8 май в страната са проведени 4,98 млн. теста. Най-високо число на разпространение се отчита в Москва и Московска област със съответно 98 522 и 18 350 случая. Следвани от далеч по-малкото в Санкт-Петербург – 6565.


По думите на инфекционист към министерство на здравеопазването в Русия Елена Малинникова периодът на активно разпространение на вируса е три месеца и за страна той ще продължи до юни. За начало на активния период там приемат март. 


По материали на doctor.rambler.ru