Оказва се, че коронавирусът SARS-CoV-2 използва тънка тактика, за да завладее и подчини клетката.


Изследователите от Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио са открили ензи, който е отделян от коронавируса. Въпросният ензим nsp16 се ползва от SARS-CoV-2 с цел да заблуди или по-скоро да прикрие от клетката чуждия произход на частиците, които въвежда. Чрез ензима един вид се поставя камуфлаж на вирусната информационна РНК, благодарение на която се завзема и подчинява клетъчния апарат за целите на патогена, казва д-р Йогеш Гупта, водещ и автор, пред Medical Xpress.


Въпросните модификации на иРНК заблуждават клетката и тя приема вирусната частица за част от собствения код. иРНК представлява, образно казано, доставчикът на генетичен код за цеха производител на протеини.Според учените разчитането на 3-D структурата на ензима nsp16 проправя път за дизайн на антивирусни препарати срещу COVID-19 и други нововъзникващи коронавирусни инфекции. Въпросните лекарства, които трябва да представляват нови малки молекули, няма да позволяват на nsp16 да извършва функциите си и създава фалшивата модификация. При липсата на този маскировъчен камуфлаж човешката имунна система би разпознавала веднага нахлуващата вирусна частици и би насочила защитните си сили срещу нея веднага. 


Екипът на д-р Гупта е разгадал не само структурата на ключовия ензим и неговата роля за репликацията на вируса, но и е открил "джоб" в нея, който би могъл да се използва с цел потискането му. 


Това е фундаментален напредък в разбирането на вируса, подчертава проф. Робърт Хромас, съавтор на изследването и декан на Училището по медицина през изданието.


Изследването е публикувано в сп. Nature Communications