В желанието си за контрол над ситуацията с разпространението на пандемичния коронавирус сме склонни да манипулираме с фактите. Безспорна истина е, че за възрастното население срещата с вируса може да бъде фатална, но това не означава, че за младите той е безопасен.


Причина новият вирус да се разпространи толкова бързо по глобуса е, че инфекцията може да протече безсимптомно или с леки оплаквания. Затова и от началото на пандемичната вълна в Китай се предполагаше, че инфектираните с COVID-19 са много повече от регистрираните случаи, за да не може да се овладее ситуацията. При високата контагиозност на вируса и това безсимптомно или леко преминаване преносителите му станаха твърде много и епидемията излизе извън възможностите за контрол. Допълнително утежняващ фактор е дългият инкубационният период, заради който напълно неподозирано за вирусоносителя, той става негов разпространител. Младите обаче не са само преносители, които не са засегнати в тази вълна.

 


Вярно е, че при здрав млад организъм заболяването може да премине без последиците при хората над 60-годишна възраст или хронично болните, но да се изключва опасността за здравето, сравнявайки се с най-високо рисковете групи не е най-добрата преценка. 


Защо това е заблуда красноречив аргумент идва от Щатите с първия анализ на по-голямо число регистрирани случаи с COVID-19. 


Докладът на Центъра за контрол и превенция на заболявания, публикуван вчера потвърждава, че инфекцията е най-фатална за хората над 85 години с число на смъртност от 10 до 27%; след това за възрастните между 65-84 години с процент от 3 до 11. За американците на възраст между 55-64 години той е 1-3% и във широкия възрастов диапазон 20 – 54 години е по-нисък от 1%. Не се отчичат фатални случаи под 19-годишна възраст. 


Що се касае до хоспитализациите, при 508 (12% от всичките случаи) хоспитализирани болни, 38% са в активна възраст между 20 и 54 години. Приблизително половината от 121 пациенти, които са се нуждаели от интензивни грижи, са били възрастни под 65-годишна възраст. 


Или, 20% от хоспитализираните пациенти и 12% от тези на интензивни грижи са били на възраст между 20 и 44 години, което красоречиво показва, че младите хора също трябва да бъдат внимателни за здравето си и че мерките, касаят и тяхната защита.


Докладът на CDC се базира на 4226 случая на COVID-19 регистрирани в периода 12 февруари – 16 март, като службата отчита възникването на 500 и повече такива на ден от 15 март. 6% от 4226-те са били на възраст на и над 85 години, 25% на 64-84 години, по 18% между 55-64 години и 45-54 години и 29% между 20 и 44 години. Само 5% са били случаите във възрастта 0-19 години. 


Социалната дистация играе ключова роля в борбата срещу разпространението на COVID-19 и предпазване на хората от третата възраст от тежко заболяване, е заключението и призивът на американските експерти.


Към момента в САЩ има 10 755 регистрирани случая на коронавирус.