Една от най-разпространените и тиражирани заблуди в публичното пространство въобще, е, че инфекцията с коронавирус е грип. Не, инфекцията с COVID-19 не е грип. Това, че симптомите, които се проявяват при ковид са грипоподобни, не дава основание за поставянето на знак равен между двете инфекции, независимо, че се касае и в двата случая за респираторни инфекции и инфекции, които се предават по еднакъв механизъм – въздушно-капков и контактно-битов.


Заболяванията имат една характерна особеност: едни и същи симптоми могат да се отнасят за различен вид заболявания. Помислете си само едно главоболие, което е чест симптом, изпитван от всекиго през живота, колко пъти е бил признак на различно състояние: то може да е признак на дехидратиране на организма, психическо и емоционално напрежение, преумора, настинка, мигрена, друго тежко заразно, неврологично или онкологично заболяване.


Когато се използва думата „грипоподобна“ за симптоматика, трябва да знаем, че целта е симптомите да се оприличат на познатите ни вече и информацията бъде достъпна и разбираема и се работи с нея в определени категории и връзки.Защо ковид не е грип? Основно, защото грипът и ковидът се причиняват от различни вируси. При грипа това са грипните вируси или инфлуенца, които могат да бъдат Influenza virus type А, Influenza virus type B, има и Influenza virus type C. Те принадлежат към семейството на Orthomyxoviridae вирусите. 


Коронавирусите са друго семейство Coronaviridae, част от които са SARS-CoV, MERS-CoV, HCoV NL63, HKU1 и SARS-CoV-2, познат от края на миналата и началото на тази година като 2019-nCoV и вече популярен с новото си наименование COVID-19.


С какво още се различава ковид от грипа – той прониква в клетката чрез особените рецептори AПФ-2, като се свързва първо с епителните клетки на белия дроб и поразява долните дихателни пътища. Последното е и причината за рязкото влошване на състоянието на болния след привидно леко или безсимптомно протичане на инфекцията в началото и развитие на тежки усложнения. Появява се недостиг на въздух, което не се среща при респираторните вирусни инфекции и грипа. 


При ковида хремата и кихането не са типични признаци, въпреки че има случаи, когато се споменават. Но са чести повишената температура и кашлицата (суха).


Друга отличителна особеност е, че симптомите на грипа се развиват сравнително бързо – за ден-два, докато при коронавирусната инфекция това става за около пет дни. 


Други разлики: инкубационният период при грип е 1-4 дни, при коронавируса 1—14 дни, което означава, че грипът се проявява много по-бързо, по-бързо може да се постави диагноза и да се започне лечение. 


Заразността при двете инфекции също се различава: средно, при грип един носител може да зарази 1-2 души, при коронавирус – 3-5 души. Заразността се сравнява по показателя R0. Има далеч по-заразни вируси, но факт е, че коравирусът е два пъти по заразен от грипа по този показател.