Бързо се разпространява новият коронавирус 2019-nCoV. За половин денонощие регистрираните случаи на инфекция с него нараснаха от около 4400 на 6057, починалите от 107 на 132. Фаталните случаи са от Китай, като числото е най-високо в Хубей – 125.


Извън границите на Китай вирусът достигна Тайланд (14), Япония (7), Сингапур (7), Малайзия (7), Южна Корея (4), Виетнам (2), Шри Ланка (1). Не пропусна Хонк Конг (8), Тайван (8), Макау (7) и дори достигна Непал (1). 

 


Извън пределите на Азия вирусът достигна Европа, Северна Америка и Австралия. Последните два дни се съобщават за първите регистрирани във Франция (4) и Германия (4). Случаите на инфектираните с 2019-nCoV в Австралия и САЩ станаха по 5 и Канада – 2. 

 

Мерките, които се взимат по летищата с измерване на температурата на пътниците едва ли ще дадат ефект за ограничаването разпространението на вируса, предвид неговата висока контагиозност. Експерти споделят в последните тематични публикации, че новият китайски вирус се разпространява много по-бързо от подобните му, довели до фаталните случаи от SARS през 2002 и 2003 и MERS през 2012 г. Добрата новина е, че 2019-nCoV дава много по-ниско число фатални случаи в сравнение с тях, доколкото може да се съди на този етап.

 

Неприятното за инфекцията с новия коронавирус е, че има дълъг инкубационен период – 14 дни, при което носителят му без да подозира и има каквито и да било признаци го разпространява. Вторият проблем идва оттам, че симптомите на инфекцията може да се проявят в лека до умерена степен, което може въобще да не разтревожи болния и/или съответно тя да остане неразпозната от медицинските лица.

 

Предвид публичното достояние на информацията за разпространението на новия коронавирус и мерките, които взима световната общност, включително и в нашата страна, органите и медиците взимат сериозни мерки и са нащрек за ограничаване на разпространението на вируса.

 

По информация от Китайските здравни служби, с които боравят здравните органи по света, фаталните случаи касаят предимно възрастни (стари) хора и хора с други сериозни  здравословни проблеми, чиято имунна система е натоварена. При отслабнал имунитет вирусната инфекция се развива бързо във вирусна пневмония. Симптомите, които се наблюдават, са висока температура, кашлица и задух.

 

Според изявленията на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). При здрави хора инфекцията с коронавируса може да се изяви с леки симптоми или дори без такива. В списание Lancet от 24 януари се съобщава за случай на инфектирано 10-годишно дете, при което не се изявяват никакви симптоми въобще. *

 

Микробиологът Юен Квок-Юнг от Хонконгския университет и автор на публикуваното в  списанието изследване споделя, че въобще не е лесно да се разпознае инфекцията с новия коронавирус, което и затруднява контрола му. „Виждали сме пациенти, особено деца, които имат пневмония, но нямат симптоми, няма повишена температура или кашлица.“*

 

Изключително неприятното е, че в момента сме в грипна вълна, а симптомите на грипа и инфекцията с 2019-nCoV са едни и същи. Единственият начин за точна диагноза в момента е чрез тест на основата на полимеразна верижна реакция или чрез електронна микроскопия, коментират експерти. За получаването на резултата обаче са необходими няколко часа, което не дава необходимото условие за ограничаване разпространението на вируса при типичния пътникопоток от хиляди души на летищата. 

 

Напомняме, че новият коронавирус тръгна от пазар за морски деликатеси в китайския град Ухан. Той се намира в Централен Китай, провинция Хубей и населението му наброява 11 млн. души. 

 

Лечение срещу вируса няма, то може да е само симптоматично. Ваксина също – вирусът подлежи все още на изучаване. Има прогнози, че такава може да се разработи най-рано до есента.

 

Това, което дава ефект при подобни случаи на разпространение на непознати за човешкия организъм вируси, е чувството за обществена отговорност. В този смисъл съветите за повишаване на личната хигиена и бдителност за личното здравословно състояние и това на близките ни е от високо значение.

 

Ето кои съвети не бива да се пренебрегват:

  1. Редовно мийте ръцете си. За целта се препоръчва дори използването на антибактериални сапуни. Хигиенизирайте редовно контактни за много хора повърхности, включително и във ВиК помещенията. Използвайте еднократни хартиени кърпи пред сешоарите за ръце в обществените тоалетни.
  2. Използвайте ръкавици при пътуването си в градския транспорт.
  3. Кихането и кашлянето трябва да се осъществява в хартиена салфетка за еднократна употреба или в лакътя, а не в дланта.
  4. Не докосвайте с мръсни ръце очите, лигавиците на носа и устата си.
  5. При признаци на заболяване потърсете личния си лекар. Останете си вкъщи или най-малкото поставете маска на лицето си, докато изясните състоянието си.
  6. Болните следва да останат у дома и не пренасят инфекцията, независимо дали тя е простудна, грипна или друга.
  7. Бизнесът би могъл да подходи гъвкаво в случаи на заболяване на служител/и, като позволи работа от вкъщи, там където е възможно. Към момента бизнесът в засегнатите големи китайски градове подхожда по този начин.
  8. Имайте предвид че маските за лице могат само да ограничат разпространението на вируса, но не и да предпазят на 100% от инфекция. Те имат повече полза, когато са носени от хора със симптоми, отколкото за предпазване на здрави хора от болни. Маската задължително трябва да се носи правилно. Тя трябва да се сменя на 2 часа.
  9. Не се изтощавайте: поддържайте организма си добре хидратиран, хранете се редовно, консумирайте по-често пресни плодове и зеленчуци, ако трябва помогнете го с подходящи хранителни добавки, съдържащи витамин С и цинк и др. Спете достатъчно минимум по 7 часа в денонощие. Бъдете физически активни! Не допускайте срив на имунната система!

 

Като заключение, имайте предвид че грипът е не по-малко опасен. По данни на CDC при заболели 15 млн. американци през последния сезон, грипът е бил фатален за 8200 души. Всяка година грипът отнема живота на 35 000 американци. (Подобни данни в публичните регистри за България не се намират.)

 

Източници:

WHO

CDC

www.msn.com