Американски учени от Мерилендския университет в Балтимор разработват система за екстремно изстудяване, чрез което пациенти да се поставят в т. нар. състояние на контролирана смърт, в което дишането и сърдечната дейност се преустановяват. Целта е „спечелване“ на време, през което да се извършат манипулации, които са времеемки и поставят реален риск от летален изход поради недостатъчното технично време за изпълнение. Прогнозите на изследователите са, че може да бъде постигната целта от един допълнителен час.


Постигнатата анабиоза – прекратяване на жизнените дейности се постига чрез вкарване на ледено студен физиологичен разтвор в кръвоносната система на пациента. Освен това се добавят и допълнителни медикаменти, които имат за цел максимално възстановяване, без остатъчни реакции след процедурата. До момента най-добър ефект е наблюдаван при вкарване на „изстудяващия коктейл“ директно в артериите и по-конкретно през канюла в аортата.


Използването на метода, например след тежки травми, позволява значително редуциране на нуждата от кислород, съответно освобождаването на радикали, както и стопиране процеса на възпаление. Освен това се преустановява кървенето от разкъсаните кръвоносни съдове, което може да бъде животоспасяващо.Според проучванията колкото по-дълга е продължителността, през която е необходимо пациентът да остане в анабиоза, толкова по-ниска се налага да бъде и температурата, с която се поддържа тялото.


Все още методът е много ограничен по отношение на показания, при които да се прилага, тъй като не е достатъчно изследван и приложението му намира място само при пациенти, при които шансът за оцеляване е минимален – например след тежки катастрофи или огнестрелни наранявания.


Откритието, което прави професор Тишерман и екипът му е със социално значение, тъй като често жертвите на катастрофи са именно млади хора, влизащи във възрастовия диапазон от 1 до 46 години.


Професорът обяснява, че са наблюдавали благоприятни ефекти и върху други органи при прилагане на животоспасяващото изстудяване. Лабораторните изследвания показват положително въздействие върху черния дроб, сърдечния и скелетните мускули.


Освен това негови колеги кардиолози споделят опит за прилагане на терапията и при сърдечен арест, причинен най-често от камерни тахикардии. Терапевтичното изстудяване се прилага още при инсулти, като България е една от страните включени в списъка на държави, които участват в Европейското клинично проучване върху използване на хипотермията при нарушенията в кръвоснабдяването на мозъка.