За жените, които използват орални контрацептиви за дълъг период от време – повече от пет години, има повишен риск от сърдечни заболявания.

 

 


Предупрежденията идват от техническия бюлетин на Американския колеж на акушерите и гинеколозите през октомври 1994 година.

 

Бюлетинът се позовава на изследвания, които сочат, че рискът от тромбоемболия, инфаркт и инсулт при жените, които приемат големи дози от оралните контрацептиви, се увеличава.


Според д-р Брус Стадъл пък неблагоприятните ефекти намаляват все повече, заради намаляване хормоналното съдържание в таблетките.


Сърдечните удари, свързани с оралните контрацептиви, са много редки. Статистиката сочи, че в световен мащаб една на всеки 14 000 жени, на възраст между 30 и 39 години, е засегната.


С напредването на възрастта обаче, между 40 и 44 години, рискът се покачва. Засегната е една на всеки 1 500 жени.


 

NEWS_MORE_BOX

 


По-голямата част от случаите на инфаркт и инсулт, сред потребителите на противозачатъчни хапчета, се проявяват при жените, които пушат, тези, над 35-годишна възраст, и дамите, които имат други здравословни проблеми.


Най-голям е рискът при жените, които притежават комбинация от няколко от изброените фактори.


Някои изследвания в областта сочат, че периодът на употреба на хормоналното хапче може да повлияе на риска от сърдечно-съдови усложнения.


Скорошно изследване пък установи, че при жените, на възраст между 40 и 49 години, които са приемали контрацептивни таблетки в продължение на пет, или повече, години,  рискът от подобни проблеми се увеличава значително.


Резултатите са валидни дори и след спиране приема на хапчетата. Страстните пушачи още повече повишават риска от сърдечен пристъп.