Поликистозният овариален синдром засяга жените в репродуктивна възраст, в периода между юношеството и менопаузата. Това е първата причина за безплодие при жените и се дължи на хормонален дисбаланс. При засегнатите пациентки, тестостеронът се произвежда във високи количества и води до следните симптоми:

  • Нередовен или липсващ менструален цикъл, който е свързан с липсваща или нарушена овулация;
  • Окосмяване по лицето, гърдите, гърба и седалището;
  • Акне и омазняване на кожата;
  • Косопад;
  • Наднормено тегло

Симптомите варират значително при различните пациенти и влияят в една или друга степен на ежедневието им. Наднорменото тегло предразполага към инсулинова резистентност, което директно свързва поликистозния овариален синдром с развитието на диабет тип II.

 


Няма конкретно лечение за поликистозния овариален синдром, но според ново проучване от октомври 2021 г., публикувано в списание Diabetes Care, приемът на орални контрацептиви при пациентки с поликистозни яйчиници, намалява риска от развитие на диабет тип II.

 

Ретроспективно проучване, проведено във Великобритания, включва 64 051 жени, засегнати от поликистозен овариален синдром и 123 545 жени, които са от контролната група и нямат диагностицирано заболяване.

 

Изследователите са изучавали рисковете от развитие на диабет тип II при пациентките, при положение, че поликистозният овариален синдром увеличава два пъти риска, а обилното окосмяване при жените със синдром на поликистозни яйчници, допълнително увеличава риска за развитие на диабет тип II.

 

Авторите на проучването са изследвали ефекта от приема на орални контрацептиви при 4 814 пациентки с диагностициран поликистозен овариален синдром. Приемът на орални контрацептиви изглежда е намалил риска за развитие на диабет тип с 25%.

 

Много често диагностицирането на поликистозен овариален синдром е свързано със затруднения при забременяването. Ако това е причината за безплодие, се препоръчва предизвикването на овулация. Това се осъществява чрез прием на медикаменти, какъвто е например кломифен цитратът.

 

Инжекционните гонадотропни средства могат да се ползват като второ средство на избор. Често има случаи на многоплодна бременност и това трябва да се има предвид от двойките.

 

Друг метод, който се употребява, се състои в направата на малки дупчици в повърхностната обвивка на яйчнците, за да се установи нова редовна овулация и да стане възможно оплождането.

 

При този метод няма повишен риск от многоплодна бременност, в сравнение с нормалните физиологични процеси на оплождане.

 

В случай, че пациентките с поликистозен овариален синдром желаят да забременеят, приемът на орални контрацептиви директно се изключва като възможен терапевтичен подход за превенция на диабет тип II. Възможните рискове и наблюдения за превенцията на това заболяване се осъществяват на по-късен етап, за да не се възпрепятства оплождането.

 

Източници:

https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/10/12/dc21-0437

www.futura-sciences.com