Разработва се нов вид дългосрочна контрацепция, предназначена за употреба от жените, представляваща гъвкав пръстен, който се поставя във влагалището.

За разлика от останалите, добре познати методи, за предпазване от нежелана бременност, изследователите, имат намерения, този вид контрацептив да стигне по-далеч като изпълнява ролята на превантивна мярка, предпазваща жените от заразяване с генетален херпес и HIV.

В страните с ниски доходи, като метод за ограничаване на разпространението на HIV на жените, се предлагат хапчета и гелове, в случаите, в които партньорите им отказват да използват презервативи.

Тези методи са ефективни, стига да бъдат използвани по правилния начин.

Според специалистите от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, правилата за употреба не се спазват, което обезсмисля прилагането на този вид средства за защита.

 

NEWS_MORE_BOXОбнадеждаваща алтернатива може да предложи именно вагиналният пръстен, изработен от мека тръба и съдържащ два вида лекарствени вещества - тенофовир, медикамент, насочен към предпазване от ХИВ и левоноргестрел - контрацептив.

Пръстенът има за цел да предпази жената от нежелана бременност, както и от заразяване с ХИВ, в продължение на 3 месеца, след поставянето му.

Допустимо е временното му отстраняване при нужда, без това да окаже влияние на активните вещества, които пръстенът осигурява с превантивна цел.

Екипът, разработил вагиналния пръстен, очаква разрешението за неговото използване. Специалистите очакват голям успех и напредък в превенцията на заболяванията.

Очакванията са вагиналният пръстен да струва от 5 до 10 долара, което би било допустима цена и за не толкова напредналите икономически страни.