Вредата от арсена, приет с питейната вода със стойности над нормата от природни източници в определени географски райони, може да се потисне чрез консумация на храни като репички, сладки картофи, други кореноплодни и тиквени култури, твърдят учени от Унивиреститета на Чикаго.


Ареснът е елемент, който естествено се съдържа във водата, почвата, скалите, въздуха и някои хранителни добавки. Високо количество арсен се регистрира в индустриално замърсените райони. Елеменът се използва в някои бои, изкуствената тор, включително и за запазване на дървения материал.


Постоянното излагане на елемента дори в допустимите стойности влияе на стойностите на кръвно налягане и диабет тип 2. Излагането над допустимите нива се свързва с риск от развитие на раково заболяване.


Максималното съдържание на арсен в питейната вода е 10 единици на милиард литри или 10 микрограма на литър според американската агенция за защита на околната среда и българската нормативна уредба. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, 80% от хранителните добавки, предлагани на американския пазар съдържат под 2 единици арсен, но 2% от тях превишават  20 единици.
 


Повод за изследването е наличието на високо съдържание на арсен във водата за питейно-битови нужди в Бангладеш, понякога достигащо до 200 единици на милиард.

Екипът на д-р Хабибул Асан от Университета на Чикаго открива, че консумацията на определени хранителни продукти намалява вредните ефекти на арсена върху организма. Ефектът се наблюдава при придържащите се към режим на хранене, богат на кореноплодни и тиквени култури, в това число и зелена папая. Изследването включва 10 000 души, които дават подробна информация за храненето си в продължение на 6 години. Следи се също нивото на арсен в източниците на питейна вода. Изследователите наблюдават и за поява на лезии по кожата при хората, един от негативните ефекти на арсена върху организма.


Кожните лезии са предканцерогенно състояние, отличават се с висока пигментация. Екипът приема това за показател за по-сериозно състояние. По думите на д-р Асан хората с повече лезии имат и други по-сериозни симптоми на натравяне с арсен.


При проучването си екипът установява, че при хората, които се хранят предимно с кореноплодни и тиквени култури в сравнение с месо и други видове зеленчуци, по-малко се наблюдават кожни лезии. От 2419 души, които консумират предимно кореплодни и тиквени култури, кожни лезии са наблюдавани само при 156. При 2420 души, които хапват по-малко количество от тях – 248.


Ефектът на хранителния режим срещу вредния ефект на арсена в организма се изчислява на 30% по-нисък риск от развитие на кожни лезии.


Все още не е ясно на кои култури конкретно се дължи този антитоксичен ефект. Предполага се, че съставка или комбинация от тях помага на организма да отдели арсена. Статия за изследването е публикувана в American Journal of Epidemiology.


При предишно изследване се установи, че някои хранителни нутриенти като селен, витамин А, желязо, фолиева киселина и цинк помагат на организма да се справи с вредните ефекти на арсена.