Какво представлява компютърната томография (КТ) на корема?

Компютърното томографско сканиране е вид рентгенова снимка, която представлява специализиран метод от образната диагностика, позволяващ оглед на структури и органи, които не могат да бъдат достатъчно добре визуализирани чрез други методи.


Компютърната томография на корема помага на лекаря да огледа органите, кръвоносните съдове и костите в коремната кухина. Множеството предоставени изображения му дават различни гледни точки спрямо тялото на пациента.В кои случаи се извършва компютърна томография на корема?

Компютърна томография на корема се използва, когато се подозира заболяване в областта на корема, но не може да се намери достатъчно информация чрез физикалния преглед или лабораторните изследвания.


Някои от причините, поради които може да има нужда да се направи КТ на корема включват:

  • Болка в корема;
  • Туморна маса в корема, която можете да се усети при палпация;
  • Камъни в бъбреците (за да провери размера и местоположението на камъните);
  • Необяснима загуба на тегло;
  • Инфекции, като апендицит;
  • За проверка за чревна непроходимост;
  • Възпаление на червата, като болест на Крон;
  • Наранявания след травма;
  • Скорошна диагноза рак.


Компютърна томография може да бъде предпочетена пред магнитен резонанс, защото е по-бързо изследване. Ако на пациента му е неприятно в малки пространства, КТ сканирането вероятно би бил по-добър избор. В допълнение, ЯМР е по-скъпо изследване от КТ.


При какви условия се извършва компютърна томография на корема?

Компюпърна томография на корем се извършва на гладно. От два до четири часа преди изследването не бива да се приема храна. Може пациентът също да бъде помолен и да спре приема на определени лекарства преди изследването.

 

Препоръчително е пациентът да носи свободно, удобно облекло, защото ще трябва да легне по време на изследването. Пациентът може да бъде инструктиран да свали предмети като очила, бижута, включително пиърсинги за тяло, щипки за коса, протези, слухови апарати и др.


В зависимост от причината, поради която се извършва компютърна томография, може да се наложи да се изпие течност, която съдържа контрастно вещество. Това представлява течност, която съдържа барий или друго вещество.