Честотата на рака на дебелото черво сред хората на възраст между 20 и 40 години се е увеличила двойно през последните три десетилетия, отчита Световната здравна организация.


Експертите смятат, че този процент ще се увеличи още през следващите 15 години.


Спадът на случаите сред възрастните хора частично се отдава на провеждането на колоноскопия, препоръчвана на всички възрастни над 50 години за профилактика на заболяването.За пациентите под 50 обаче не се препоръчва обща проверка и в тази група процентът на заболелите се увеличава.


Не само това, но предишни изследвания показват, че при тези хора болестта се открива в напреднала фаза, което прави лечението много по-трудно и намалява вероятността за положителни резултати.

NEWS_MORE_BOX


Ракът на дебелото черво е сред най-често срещаните ракови заболявания, отнемащи живота на стотици хиляди всяка година.


Според експертите нарастващата честота на заболяването сред младите показва необходимостта да се проучат възможните причини и външни влияния, като например липсата на скрининг и поведенчески фактори.


Наред с липсата на скрининг, някои поведенчески фактори са идентифицирани като рискови за развитие на рак на дебелото черво: липсата на физическа активност, затлъстяване и неправилно хранене.

 

Добрата новина е, че колоректалният рак може да бъде предотвратен. Първото условие е поставянето на точна диагноза. Повечето мъже започват профилактични прегледи за предотвратяване на колоректалния рак над 50-годишна възраст.

 

Ако в семейството има случаи на колоректален рак или други тревожни симптоми, консултацията е задължителна.