При определянето на дневните дози на желязото, изследователите вземат предвид бионаличността на елемента в храните и нивата му на абсорбция. Препоръчителната дневна доза за възрастни, здрави мъже над 19 години е 8 мг дневно. Дневните нужди при жени в детеродна възраст са доста по-големи – около 18 мг на ден и намаляват до 8 мг дневно след 50 години.

 

Причината за по-голямата нужда от желязо при младите жени е ежемесечната загуба на голямо количество от минерала чрез менструацията. Бременността също е период с повишени нужди от желязо. През бременността дневните нужди достигат до 27 мг дневно.


 

Храни, богати на желязо. Добър източник на хемово желязо (форма на желязото, която е лесноусвоима) са червените меса, пилешкото месо и рибата. Морските дарове като миди, стриди, говежди черен дроб също са богат източник на желязо. Много зърнени закуски и хляб са обогатени с желязо. Въпреки че това желязо е нехемово, което означава, че е по-трудноусвоимо, добавянето му към храната има резултат, поради високата консумация на такива храни в западния тип диета.

 

Някои зеленчуци и бобови култури също са източник на желязо. Желязото, което се намира в растителните храни е нехемово, т.е. по-трудноусвоимо желязо. За повишаване на усвояването на нехемовото желязото се препоръчва приемът на животински храни и храни, богати на витамин С.

 

Хората, които не консумират животински продукти трябва да обърнат специално внимание на диетата си, която трябва да осигурява нужните количества желязо, защото запасите от хемово желязо се изчерпват бързо. При необходимост и след нужните изследвания може да се наложи прием на желязосъдържащи продукти.

 

Предозиране с желязо. Предозиране може да се наблюдава само след прием на медикаменти, съдържащи желязо. Случайното предозиране с желязо е най-честата причина за отравяния и смъртни случаи при деца до 6 години в САЩ. Симптомите на отравяне с желязо включват: гадене, повръщане, диария, виене на свят, обърканост, сърцебиене.

 

Ако интоксикацията с желязо не се лекува своевременно може да нанесе сериозни щети на сърцето, нервната система, черния дроб и бъбреците. За това е от изключителна важност приемът на железни продукти да се извършва под лекарски контрол, след направени изследвания.