Жените, които страдат от рак на гърдата, често не са запознати с вида на тумора, който имат, сочат данните на ново проучване, публикувано в сп. Cancer
 
Водещият автор – д-р Рейчъл Фрийдман от Онкологичния институт Дана-Фарбър в Бостън, обяснява, че липсата на това знание не означава, че ще се влоши изходът от заболяването. По-добрите познания обаче могат да помогнат на жените да разберат решенията на специалистите относно лечението им, както и предписаните медикаментите.
 
Оказва се също така, че пациентите, които разбират основата на лечението, са удовлетворени от него в по-голяма степен. 
 
За целта на проучването, Фрийдман и нейният екип набират 500 жени, които биват запитани за тумора на гърдата – диагноза, поставена на участничките между 2010 и 2011 г. 
 
Доброволците са разпитвани за стадия на техния тумор, както и дали ракът се „захранва“ от хормона естроген или от HER2
 
Оказва се, че едва 56% от участничките знаят относно естрогенния статус, за HER2 58% от жените са наясно, а 57% от участничките дават коректна информация за стадия на рака на гърдата
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените обясняват, че около 8% от участничките са отговорили правилно на всички въпроси, като липсата на знание е по-голяма сред жените от малцинствени групи. 
 
Пациентите трябва да получават детайлна анамнеза и информация за заболяванията си и за бъдещо медицинско обслужване в случай на рецидив, е заключението и препоръката на екипа към медицинската общност.