Пробиотиците придобиват значителна популярност през последните няколко десетилетия, но тяхната слава датира значително по-далеч във времето. Предците ни са се възползвали по многобройни начини от техните полезни свойства, главно посредством редовната консумация на сурово кисело зеле, мариновани зеленчуци (моркови, тиква, краставици, патладжани, ряпа, лук и други), кисело мляко. Поддържането на доброто състояние на чревната микрофлора е от съществено значение за оптималното протичане на редица физиологични процеси, като научните постижения в областта са огромни с доказване на ролята на ентералната имунна система, връзката с останалите процеси и функции в организма.


Състоянието на интестиналната микрофлора се определя от оптималното съотношение между полезните (добрите) и патогенните (лошите) бактерии. Здравословното и разнообразно хранене съдейства за поддържането на популациите на добрите бактерии, докато многобройни и разностранни фактори могат да предизвикат нарастване размножаването на патогенните бактерии или намаляване популациите на полезните бактерии. Такива например са честа употреба на антибиотици, често боледуване, излагане на хроничен стрес и преумора, тютюнопушене, системна алкохолна консумация, непълноценно хранене с намален внос на богати на фибри и пробиотици храни за сметка на увеличен прием на съдържащи ГМО, захари и транс-мазнини храни. Пробиотици от drugstore.bg дават възможност за избор на висококачествени продукти от световни марки.

 


Ползи, ефекти, показания

Редовният прием на пробиотици под формата на храни, които ги съдържат в изобилни количества или под формата на различни хранителни добавки (сироп, капки, таблетки, капсули, прах за разтваряне и други) допринася за поддържането на цялостното здравословно състояние. Добрите бактерии, както ги наричат в разговорната реч, допринасят за поддържането на имунната система, извеждане и обезвреждане на токсини и патогени от организма посредством интестиналния тракт, синтез на важни метаболити, субстанции, витамини (включително витамин В12 и витамин К), необходими за оптималното функциониране на организма.


Поддържането на добър баланс на интестиналната микрофлора може да съдейства за цялостното повишаване на имунната защита, обезвреждайки вредното въздействие на някои токсични увреждания, последици от вредни навици или непълноценно хранене, прием на лекарства, хормонален дисбаланс и други.


Състоянието на чревната микрофлора има изключително важно значение и след извършването на хирургични интервенции (особено след коремни операции), като промените в съотношението между добрите и лошите бактерии в интестиналния тракт може да предразположи към възникването на различни по вид усложнения, да забави възстановяването и да причини значителен дискомфорт.


Допълнителен прием на пробиотици се препоръчва при изключително широк кръг състояния, по-важните от които включват заболявания на храносмилателната система и диспептични оплаквания, нарушения в липидния профил (висок холестерол), наднормено тегло и затлъстяване, за подобряване състоянието на кожата и контрол над акнето, за подпомагане на когнитивните функции, борба с депресията, при чести инфекции за подпомагане на имунната защита, при някои алергии и много други.

 

Продължителност на приема за оптимални резултати

С профилактична цел при здрави лица се препоръчва насърчаване употребата на естествени пробиотици, съдържащи се в някои хранителни продукти, каквито са квас, кефир, кисело зеле, туршия, кисело мляко и млечни продукти, зелен грах и други. В редица случаи с цел постигане на по-бързи резултати, подпомагане на допълнителна терапия или при невъзможност (или нежелание) за консумация на богатите на пробиотици храни, се препоръчва употреба на подходящи хранителни добавки, богати на лактобацили и бифидобактерии.
За постигане на оптимални резултати приемът следва да бъде достатъчно продължителен. Продължителността на допълнителната суплементация с пробиотици се определя строго индивидуално в зависимост от причините, които са провокирали необходимостта от допълнителен прием:

 

  • Прием на антибиотици: при иначе здрави лица, с подлежаща бактериална инфекция и необходимост от провеждане на антибиотично лечение, курсът на прием на пробиотици следва да бъде малко по-продължителен от антибиотичния курс (например при седемдневен антибиотичен курс се препоръчва около десет дни прием на пробиотици до отшумяване на ефектите от антибиотиците). Целта в този случай е предпазване на интестиналната микрофлора от потенциалното увреждащо действие на антибиотиците;
  • Обострени интестинални заболявания: при лица с обострени хронични интестинални заболявания (синдром на раздразненото черво, болест на Крон, улцерозен колит и други) пробиотичният курс може да продължи няколко месеца, като се препоръчва употребата да бъде преустановена кратко време след отшумяване на симптомите и стабилизиране на състоянието;
  • Малки деца: при малки деца допълнителен прием на пробиотици може да се наложи с лечебна цел (например при колики при бебета) или с профилактична цел (за подсилване на имунната защита), като отново продължителността на курса се определя от лекуващия лекар, съобразно особеностите при всеки конкретен случай и може да бъде няколко седмици или няколко месеца;
  • За профилактика: с профилактична цел пробиотиците могат да се приемат от няколко седмици до няколко месеца, напълно безопасно, без риск от възникване на странични ефекти. Важна особеност е необходимостта от подобряване на цялостното здравословно състояние на фона на допълнителния прием, което ще намали рисковете от рецидив при преустановяване приема на пробиотици. Обикновено се назначават в курс за един, три или шест месеца, като са налице многобройни вариации, съобразно потребностите при всеки конкретен случай.

Рискове при краткосрочен прием

Пробиотиците сами по себе си не крият риск от провокиране на странични ефекти, макар при някои пациенти да се съобщават краткосрочни диспептични оплаквания в началото на терапията или скоро след нейното преустановяване.


Липсват рискове от нежелани ефекти и взаимодействия при продължителен прием, но краткосрочното лечение или недостатъчното по продължителност лечение крие риск от опорочаване на резултатите и обостряне на основното заболяване.


Прием на пробиотици за няколко дни или една до две седмици рядко води до постигане на желания ефект (освен при употребата успоредно с антибиотици за намаляване на вредното им въздействие върху чревната микрофлора). Краткосрочната и недостатъчна терапия може да има привидно обратен ефект, провокирайки появата на оплаквания от страна на храносмилателната система във връзка с настъпващите промени в интестиналната микрофлора.


За извличане на оптималните ползи и ефекти от приема на пробиотици е необходима консултация със специалист за необходимостта от допълнителен прием, подпомагане избора на подходящи продукти и продължителността на лечението.