По една допълнителна ябълка или две на ден може да има значение за укрепване на имунната система и за предотвратяване на респираторни инфекции.

 

Изследванията на Новия университет в Отаго, Крайстчърч, са установили за първи път точно колко допълнително витамин С трябва да приемат хората, спрямо телесното си тегло, за да увеличат максимално здравето на имунната си система.


 

Проучването, в съавторство с доц. Анитра Кар от Университетския департамент по патология и биомедицински науки, е установило, че за всеки 10 килограма наднормено тегло, тялото се нуждае от допълнителни 10 милиграма витамин С дневно, което ще помогне за оптимизиране на функциите на имунната система.

 

Предишни проучвания вече свързват по-високото телесно тегло с по-ниски нива на витамин С.

 

Това е първото проучване, което оценява колко допълнително витамин С дневно всъщност е необходим на хората, спрямо тяхното телесно тегло, за да помогне за оптимизиране на тяхното здраве.

 

Публикувано в международното сп. Nutrients и в съавторство с двама изследователи от САЩ и Дания, проучването комбинира резултати от две по-ранни големи международни проучвания.

 

Новите открития имат важен принос за общественото здраве в международен план – особено в контекста на настоящата пандемия от COVID-19 – тъй като витамин С е важно хранително вещество за поддържане на имунната система и е жизненоважен за подпомагане на организма да се предпази от тежки вирусни инфекции.

 

Затлъстяването е рисков фактор при COVID-19 и пациентите със затлъстяване често прекарват тежка форма на инфекцията.

 

Витамин С е от съществено значение за добрата имунна функция и действа като помага на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията.

 

Следователно резултатите от това проучване предполагат, че увеличаването на приема на витамин С при наднормено тегло може да бъде разумен подход.

 

Пневмонията е основно усложнение на COVID-19 и е известно, че пациентите с пневмония имат ниски нива на витамин С.

 

Международните изследвания показват, че витамин С намалява вероятността от развитието на пневмония и намалява тежестта ѝ, така че намирането на правилните нива на витамин C, които пациентите да приемат, ако са с наднормено тегло, може да помогнат за ефективно укрепване на имунната система.

 

Проучването е определило колко витамин С се изисква за хора с по-високо телесно тегло, в сравнение с началното базово тегло на човек с тегло 60 килограма, консумиращ средния хранителен прием на витамин С от 110 милиграма на ден, който повечето хора си набавят от балансирана диета.

 

С други думи, човек с тегло 90 килограма ще трябва да приема допълнителни 30 милиграма витамин С, за да постигне оптималното ниво за неговото тегло от 140 mg/ден.

 

Друг човек с тегло 120 килограма ще се нуждае от поне още 40 милиграма витамин С дневно, за да постигне оптималните 150 mg/ден.

 

Най-лесният начин за увеличаване на дневния прием на витамин С е чрез увеличаване на консумацията на храни, богати на витамин С, като плодове и зеленчуци, или чрез прием на добавка с витамин С.

 

Старата поговорка „една ябълка на ден държи лекаря далеч“ всъщност е полезен съвет тук.

 

Една средно голяма ябълка съдържа 10 милиграма витамин С, така че при тегло 70 до 80 килограма, постигайки оптималното количество витамин С, нуждите на тялото могат да бъдат толкова лесни за набавяне - чрез консумация на допълнителна ябълка или две, за да се осигурят на тялото допълнителните 10 до 20 милиграма витамин С на ден, от които се нуждае.

 

При по-високо телесно тегло, тогава може би портокал, който съдържа 70 милиграма витамин С, или киви, съдържащо 100 милиграма, може да е най-лесното решение.

 

Въпреки това, при хората, които не обичат да ядат плодове или имат ограничени диети, поради диабет например или такива, които нямат достъп до пресни плодове и зеленчуци поради финансови бариери, приемането на добавка с витамин С е чудесна алтернатива.

 

Има голямо разнообразие от добавки с витамин С, които се предлагат без рецепта, повечето са на достъпни цени и безопасни за употреба.

 

При набавяне на витамин С от мултивитамини, е важно да се проверят точните количества витамин С, които се съдържат в таблетка, тъй като някои мултивитаминни формули може да го съдържат само в много ниски дози, подчертават експертите.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.3390/nu14071460