Вариантът Делта увеличава случаите на COVID-19 в САЩ и повдига въпроса: Как новите щамове на вируса ще променят хода на пандемията.


Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отправи препоръки към напълно ваксинираните, намиращи се в райони с високо предаване на щама – да продължават да носят маските в закрити помещения, тъй като при попадане в горните дихателни пътища, вариантът на вируса предизвиква високо вирусно натоварване както в носа, така и в гърлото.


Въпреки че експертите са на мнение, че ваксините все още осигуряват защита срещу инфекция с варианта Делта, особено срещу тежко развитие на заболяването и високия леталитет, остават отворени редица въпроси.Според вирусолога д-р Надя Роан, доцент в UC San Francisco и институтите Gladstone, вариантът е повече от два пъти по-заразен от първоначалния изолиран вирус и също толкова заразен колкото вируса на варицела.


Данни показват, че при лица, заразени с Делта варианта, репликацията на вирусни частици, детектиращи се с тестове, започва още на 4-ия ден след заразяване, а освен това продължителността на възможността за заразяване остава до 18-ия ден, за разлика от тази при оригиналния вирус – където продължителността е средно около 13 дни.


Проблемът е, че вирусът не само се възпроизвежда в по-голям брой копия, но и значително по-бързо, което предполага неговата по-изразена ефективност за разпространение.


Според данни на скорошен анализ неваксинираните остават до пет пъти по-склонни да се заразят, за разлика от лицата, преминали имунизационен курс. Вероятността от хоспитализация при неваксинирани също е по-висока – според проучването до 25 пъти.


В сравнение с оригиналния вирус, всички варианти досега са малко „по-добри“ в защитата от антителата, които имунната ни система изработва. Това е така, тъй като неутрализиращите антитела разпознават и се свързват с шиповидните протеини на повърхността на вируса, предотвратявайки заразяването на клетките. Но ако вирусът се променя, то мутира и неговия спайк протеин – съответно антителата може също да не се свържат с антигенните частици на вируса и да не се осъществи желаната защита.


За щастие, отговорът на антителата е само част от защитата, обяснява д-р Роан. В защитната бариера се включват и т. нар. Т -клетъчен отговор, който се влияе в значително по-малка степен от различните мутантни варианти.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-dangerous-delta-variant-science.html?fbclid=IwAR3_gzwakwkHPK3mAkDXQ1D7qMmo4F7V2qM-w6jEX9dEQKC6oFFy8uU8UXQ
https://medicalxpress.com/news/2021-07-delta-linked-breakthrough-infections-experts.html