Кой е обликът, показан на изображението? При нормално зрение, би трябвало да виждаме Алберт Айнщайн. Но, ако вместо него се появява Мерилин Монро, това може да е индикация за нарушено зрение
 
Този ефект може да се наблюдава при всеки, ако се смени разстоянието или размера на снимката. Ако тя е поставена по-далеч, вероятността да се разпознае Мерилин Монро е по-голяма, тъй като окото вижда ярките части на изображението. Със скъсяване на дистанцията обаче могат да се забележат и по-фините детайли на облика на Айнщайн. 
 
Колкото по-отдалеч може да се види той, толкова по-добро е зрението. Какво всъщност се случва? Това изображение е хибридно, което означава, че ниска пространствена честота на една снимка е съчетана с висока пространствена честота на друга. 
 
В зависимост от това колко добре можем да се фокусираме, окото „избира“ определени детайли. Отблизо могат да се видят фините детайли като мустакът или бръчките на Айнщайн. Когато изображението се отдалечи или има нарушение в зрението, което води до замъгляване, способността да се уловят малките детайли се затруднява. Така видими стават само основните характеристики като формата на устата, носа и косата, което „извежда“ образа на Мерилин Монро.