Последните няколко години употребата на пробиотиците нарасна многократно. Изписват се заедно с антибиотично лечение, при стомашни проблеми като запек и диария, гастрит, при малки бебета като превенция на коликите. Но доколко безопасно е тяхното използване?

 

От хилядолетия хората консумират храни, богати на живи бактерии. Киселото мляко, например датира от около 5000 години. В Корея са консумирали ферментирали зеленчуци.


 

Днес можем да намерим изобилие от продукти както храни, така и ханителни добавки, които са обогатени с живи микроорганизми. Мащабните реклами и необходимостта от живи бактерии за организма създадоха огромен пазар за пробиотиците.

 

Може би е изненадващо, но повечето пробиотици, които можем да намерим по аптеките не преминават стриктните тестове, които преминават лекарствата. Със статут на хранителни добавки, никой не гарантира за тях, че те са ефикасни или са безопасни.

 

В началото на декември тази година, д-р Коен от медицинския факултет на Харвардския университет публикува статия, в която поставя под въпрос безопасността на пробиотиците.

 

Д-р Коен очертава доказаните ползи от пробиотиците. Така например Saccharomyces boulardii се използва за лечение на диария при деца и намалява честотата на повтарящите се инфекции от бактерията Clostridium difficile при възрастните.

 

Той сериозно оспорва ползите от добавянето на щамове от различни бактерии в храните. Нещо повече, това може да бъде опасно за потребителите. При тези продукти не са били провеждани никакви проучвания, които да докажат безопасността им.

 

Резюме от няколко клинични проучвания, публикувано по-рано тази година, заключва, че са необходими още тестове, за да се докаже напълно ползата от използването на пробиотици при здрави възрастни. Или с други думи казано – може и да има полза от тях, но това все още не е официално доказано.

 

Тревожно е, че на производителите е позволено да твърдят за продуктите си, че подпомагат имунната система и здравето на храносмилателната система, но същевременно не са длъжни да описват евентуални странични ефекти.

 

Какви са потенциалните опасности? Преди няколко години бяха докладвани случаи на фунгиемия и бактериемия (силно повишени нива на бактерии и гъбички в кръвта) след системна употреба на пробиотици.

 

Съществува и опасност от заразяване с опасни бактерии, ако производството на пробиотичните продукти не се провежда по съответните правила за безопасност.