Френски изследователи твърдят, че има малко доказателства за това, дали пробиотиците и пребиотиците са безопасни, въпреки разрастващия им се пазар.

 

Пробиотиците са продукти, които доставят полезни бактерии на червата. Те подпомагат черния дроб и пазят стомашно-чревния тракт. Киселото мляко е най-известният източник на пробиотици, защото съдържа лактобацили и бифидобактерии.Пребиотиците са продукти, които имат за цел да подхранят и стимулират растежа и развитието на полезните бактерии. Те са един вид "храната" на пробиотиците. 

 

Аида Бафета и колегите му от Френския изследователски институт Inserm, разглеждат 384 проучвания от 2015 г., свързани с пребиотиците, пробиотиците и синбиотиците. Според изследванията 1/3 от проучванията не дават информация за вредите и само 2% отразяват безопасните компоненти.

 

Д-р Шира Дорон от Медицинския университет „Туфс“ е един от малкото изследователи, разглеждащи безопасността на пробиотиците. Според нея здравите хора не получават нежелани реакции, когато приемат пробиотик.

 

За тези пациенти, които се подлагат на химиотерапия и неутропения, е вярно, че ако пият пробиотици, има вероятност те да попаднат в кръвта им. Ако бактериите, които се намират в червата, навлязат в кръвообращението, могат да причинят състоянието бактериемия.

 

Според д-р Дорон проблем е, че никой не знае достатъчно за полезността на продуктите на пазара, съдържащи пробиотици.

 

NEWS_MORE_BOX


В червата има множество бактерии, а различните хора имат различен състав на микробиома. Микробиолозите твърдят, че все още е невъзможно да се разбере от кои бактерии имаме повече или по-малко нужда и дали консумацията на киселото мляко или ферментирала храна, може да промени този баланс.

 

От Агенцията за контрол на храните и лекарства на САЩ приемат повечето пробиотици за безопасни, но службата не регулира добавките. Според д-р Дорон регламентите на FDA затрудняват изследователите да проучват безопасността и ефективността на пробиотиците.

 

Изследват се и случаите, когато хората приемат пробиотици, за да се преборят със страничните ефекти на антибиотиците. Според Световната здравна организация живите бактерии могат да осигурят антибиотично устойчиви гени на инфекциите в организма, въпреки че това е само хипотеза.