Анализът на гръдната съединителна тъкан при жените може да помогне за по-доброто диагностициране на рак на гърдата, сочи ново проучване, публикувано в American Journal of Pathology.

В проучването взимат участие 200 жени с инвазивен рак на гърдата. Изследователите анализират съединителната тъкан на туморите на пациентите и установяват, че колагеновите влакна са подредени по-различен начин.

При здрав човек колагенът не е подреден, а е разпръснат и прилича на чиния със спагети. При наличие на туморни образувания на гърдата се наблюдават правилни и равни ивици, споделят специалисти.

Раковите клетки започват да придърпват колагена, като го нареждат в правилна редица, за улеснение движението на туморните клетки, подобно на „магистрала“, твърди Патриша Кели, професор по клетъчна и регенеративна биология в Университета в Уисконсин.

Анализът на колагена може да даде информация за стадия на болестта и правилното лечение на пациента. Колкото „магистралата“ е по-развита, толкова по-лоши са прогнозите за пациента, добавя Кели.