Колагенът е основният структурен протеин на съединителната тъкан разпространена из цялото  тяло. Колагенът заема между 25% и 30% от тъканната архитектоника в тялото. Колагенът, представен под формата на удължени фибри, взима участие в състава на множество влакнести структури в тялото, най-вече в кожа, мускули, сухожилия и костно-ставните лигаменти. Широко разпространение на колаген се открива също така в роговицата, хрущяли, кости, кръвоносни съдове, в анатомичната структура на стомашно-чревния тракт, междупрешленовите дискове и в дентина на зъбите.

"Колаген" произлиза от гръцки, където "kolla" означава "залепвам", а "gen" е наставка, обозначаваща производствените процеси в тялото.

Колагенът е основен компонент на ендомизиума в мускулите. Основното производство на колаген се осъществява от фибробластите. Неговото количество в мускулната тъкан е около 1-2% и в сравнение с общото мускулно тегло, може да се представи като 6% от общата маса в тялото.

Колагенът е изграден от множество здрави връзки, наричани колагенови влакна, които са основен компонент на извънклетъчната матрица, поддържаща тъканите и органите в тялото. Колагенът, като един от водещите по важност компоненти за мускулите, има много голяма якост при опън.

NEWS_MORE_BOX


 
Освен това този структурен протеин е и основен компонент на мускулните обвивки - фасции, хрущяли, сухожилия и кожа. Заедно с друг структурен компонент кератин, колагенът е основен виновник за поддържането на здрава и еластична кожа. При дефицит кожата се отпуска и се появяват бръчки, докато при активно спортуващи се развива специфичен синдром на увисналата кожа и поява на кожни стрии в резултат на внезапно покачване или спад в телесното тегло. Друга важна функция на колагена е, че укрепва кръвоносните съдове и позволява разширяването на техния обем, което в съвременната медицинска общност се обсъжда с голяма надеждност, като ефективен начин за овладяване на повечето сърдечносъдови заболявания.

При активно спортуващи хора колагенът намира много добро приложение за възстановяване на тъканите след тежки тренировки. Той има водеща функция за бързото възстановяване след изцеждащи мускулни тренировки, тъй като създава много фин слой в мускулната тъкан, подобен на гел или тънък лист, водещ до подхранване на мускулната тъкан с хранителни вещества и кислород, поради порестата структура на тъканите и тяхната пропускливост и хидрофилност. Също така благодарение на колагена, активно-спортуващите хора могат да се радват на бърз мускулен растеж, тъй като благодарение на структурния компонент в мускулната тъкан се отлагат множество фибробласти и остеобласти.

Колагенът също така има важна биохимична функция да регулира нивото на кръвна захар в организма. Това има водещо значение за регулиране в отделянето на нивата на силния анаболен хормон инсулин, който при достатъчно брой тренировки и възстановяване се произвежда в нормални стойности и не причинява прекомерно отлагане на мазнини в подкожната мастна тъкан. Благодарение на това си свойство, колагенът също така има водеща роля при повишаване нивата на енергия в тялото по естествен път, което при активно-спортуващи хора е от особено значение.