Учени разработиха за пръв път биологичен часовник, който може да определи хронологически и с относителна точност възрастта на клетките. Това става възможно, благодарение на обещаващ нов начин за определяне възрастта на ДНК, а автори на откритието са изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. 
 
За целта на изследването си, учените взимат субстанции от човешкия организъм, слюнката например, и изучават промените в хромозомите като маркери на остаряването. Експертите откриват още, че метилирането на клетките може много точно да определи възрастта на дадена клетка, вследствие на което и възрастта на човека. 
 
Метилирането е процес, който делящите се клетки използват, за да направят леки промени в начина, по който ДНК се изразява.
 
По време на този процес клетките са групирани в метилни групи и се намират на върха на ДНК. По този начин те могат да повлияят на активността на ДНК като я повишат или намалят, обясняват изследователите. 
 
Те сравняват метилирането както при здрави, така и при ракови човешки тъкани. Броят на пробите е 8000, а видовете тъкани и клетки са 51, включително такива на сърцето, белите дробове, мозъка, черния дроб и бъбреците. Така експертите установяват 353 маркери при метилирането, които влияят върху възрастта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Използвайки тези данни, учените създават статистически модел на биологичен часовник, който съгласува процесът на метилиране с хронологичната възраст. Те откриват, че тъканите, които се намират в гърдите, остаряват най-бързо, в сравнение с останалите тъкани в женското тяло. 
 
Здравата гръдна тъкан обикновено е с две години по-стара от тъканта на останалите органи в тялото. При жените, които страдат от рак на гърдата, дори здравата тъкан, която обгражда тумора, може да бъде с 12 години по-стара от очакваното. Значително млада се оказва тъканта на сърцето ни.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Genome Biology.