Белите дробове и цялата дихателна система непрекъснато осигуряват доставяне на кислород до всички тъкани в тялото. Ето защо нарушенията в здравето на белите дробове може да доведе до значително влошаване на общото здраве. Фактори, които могат да доведат до риск за белите дробове, са замърсяването на околната среда, тютюнопушенето и заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ и пневмония. От друга страна, недостигът на някои хранителни вещества и небалансираният хранителен прием също могат да имат негативен ефект върху здравето на белите дробове. Ето защо е важно да си осигурим следните витамини и хранителни добавки:

 

Витамин С


Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Той има противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Недостигът на този витамин води до нарушена функция на имунната система и повишен риск от респираторни инфекции. Проучванията са показали, че приемът на добавки с витамин С намалява риска и продължителността на инфекциите. Също така е важно да се приема допълнително витамин С при тютюнопушене, тъй като той участва в синтезата на колаген, който се разгражда в по-голяма степен под действие на съставките на тютюневия дим.

 

Витамин D

Витамин D е ключов елемент за защита на белодробното здраве, тъй като намалява риска от развитие на респираторни инфекции и други заболявания, които засягат белите дробове, например хронична обструктивна белодробна болест. Недостигът на този витамин увеличава риска и влошава симптомите на ХОББ и астма. Освен това, дефицитът е свъзан с повишена продължителност на инфекциите и значително белодробно засягане.

 

Магнезий

Магнезият е минерал с множетсво ключови функциии в организма, включително и поддържане на белодробното здраве. Той допринася за релаксация на бронхиалната гладка мускулатура и намалява възпалението в белите дробе. Също така е установено, че при по-голямата част от пациентите със заболявания на белите дробове се наблюдава магнезиев дефицит.

 

Омега-3

Омега-3 мастните киселини имат ценни противовъзпалителни свойства, които са ключови при възпалителни състояния, засягащи белите дробове, каквато е астмата. Хранителен режим, съдържащ ниски нива на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина са свързани с повишен риск от астма при деца и възрастни. Приемът на допълнителни количества Омега-3 води до по-добър контрол на астмата и по-малка нужда от употреба на инхалаторни кортикоистероиди. Също така, диетата, богата на тези мастни киселини, намаляра риска от развитие на ХОББ.

 

Цинк и селен

Цинкът и селенът са други ценни минерали с важно значение за белите дробове. Те имат ключови антиоксидантни свойства, които осигуряват защита на дихателната система. Проучванията са показали, че при пациентите с белодробни заболавания по-често се наблюдават ниски нива на цинк и селен. Това увеличава риска от белодробни инфекции и значително засягане на дихателната система. Също така, някои проучвания са показали, че ниските нива на цинк и селен увеличават риска от развитие на рак на белия дроб.

 

Референции:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-lungs#Other-potentially-helpful-supplements-for-lung-health