През студеното полугодие особено често страдаме от вирусни респираторни инфекции. В началото на сезона ни нападат някои от 200 вируса, виновни за настинката. Обикновено декември – януари след като се задълбочи престоя в затворени помещения и обменът на вируси след хората се формира първата сезонна грипна вълна.

Тази година комбинацията от грипни вирусни щамове подложи на изпитание организма на хиляди, съчетавайки широка гама от оплаквания – висока температура, главоболие, силна отпадналост и болка в мускулите, възпалено гърло и кашлица и стомашни оплаквания. Разпространеният сред хората щам на т.нар. свински грип показа отново бързото развитие на инфекцията и настъпване на последващи усложнения – пневмония. От усложненията на грипа особено много страдат децата и хората с по-слаб имунитет.

За съжаление, лек срещу грипните заболявания няма. Лечението, което се назначава от лекарите, е симптоматично. Приемът на антибиотици е неуместен, освен в случаите на вторично развита бактериална инфекция и усложнения.

При картина на бързо разпространение на грипа единствените разумни мерки са превантивните. Те включват избягване на контактите с болни, повишена лична хигиена и подсилване на организма.

За да се укрепи организмът и той бъде способен да се справи с вирусите бързо при среща с тях трябва да се предвижда:

  • достатъчно време за почивка и пълноценен сън - за да могат механизмите за възстановяване да функционират нормално и ефективно;
  • балансирано хранене – за да се поддържат енергийните му нива и се осигуряват потребностите му от градивен материал за поддържане на органите му и елементите на имунната система;
  • повече движение, но избягвайки преохлаждането – за да се поддържа метаболизмът и въобще целият организъм в тонус, без да се поставя в ситуация да компенсира неблагоприятните условия и се отслабва имунитета му.


За предотвратяване на заболяване се препоръчват някои доказали с времето ефекта си средства като витамин С, цинк. Срещу вирусните инфекции помага и редовната консумация на чесън и лук. От полза в борбата срещу грипа са и някои билки като ехинацея, черен бъз, евкалипт, риган, шипка, лимонена трева.

NEWS_MORE_BOXКакто за предотвратяване на заболяването, така и за облекчаване на симптомите помагат и някои хомеопатични средства като инфлуцид, комбинация от Шуслерови соли 3,5,8; гелсемиум, осцилококцинум.

За облекчаване на самите симптоматични оплаквания като висока температура и болки се взимат популярните за тази цел парацетамол и ибупрофен.

На пазара от този месец се предлага и един нов препарат, който дава обещаващи резултати при профилактиката на грипа и острите вирусни инфекции – авирон рапид. Препаратът съдържа три основни съставки: апоген, андрографолид и хумусна киселина.

При изследване се доказва, че продуктът съкращава с над 40% времето за облекчаване симптомите на грипа и с 50% продължителността на заболяването. Продуктът осигурява и ефикасна защита в предпазването от грип и вирусни инфекции. При прием в продължение на 3 месеца от пациенти с рекурентни респираторни инфекции и наблюдавани за период от 6 месеци 90% от тях не заболяват от грип и настинка.

Механизмът му се дължи на действие в три насоки: съставките му хумусна киселина и апоген потискат прикрепването на вирусите към клетките; хумусната киселина и андрографолидът блокират навлизането на вируса в клетката и съответно неговата репликация, което се отразява в намаляване на вирусния титър и съответно тежестта на симптомите. От друга страна, апогенът стимулира имунната система като повишава активността на макрофагите и NK-клетките за по-бърз имунен отговор и продукцията на интерферон чрез стимулиране на секреция на IL-12 от макрофагите, В-лимфоцитите и дендритните клетки.

За да бъде максимално ефективен, както и всяко друго средство, се препоръчва приемът му да започне още при първите симптоми. Подходящ е за профилактика по време на грипна епидемия, след антибиотична терапия за подпомагане възстановителните сили на организма и за профилактика при пациенти с повтарящи се вирусни инфекции. Подходящ е при всички възрастови групи.