Швейцарската компания Adienne Pharma&Biotech започва производството на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ от юли в Италия. Производството се планира в Капаного, Ломбардия, където пандемията нанесе сериозни щети на населението. По думите на ръководителя на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирилл Дмитриев пред медии се очаква до края на 2021 г. производството в Италия да достигне до 10 млн. дози.


„Спутник V“ е първата разработена и пусната за употреба ваксина срещу новия пандемичен вирус, която се определя като векторна. Особеното за нея е, че за двете дози, които трябва да се приложат, е използван различен аденовирус. Аденовирусът се използва за въвеждане на специфичен протеин от SARS-CoV-2, вследствие на което организмът изработва имунитет срещу него.


Въпреки че пускането на ваксината за употрема през август от руските власти отнесе сериозни критики по цял свят, тя постепенно набра своята популярност сред държавите и населението. Освен в Русия "Спутник V“ e регистрин в Беларус, Сърбия, Северна Македония, Унгария, Армения, Аржентина, Мексико, Алжир, Венецуела, Парагвай, Палестина, Туркменистан, Иран, Обединени арабски емирства, Република Гвинея, Тунис. Интерес към „Спутник V“ проявяват и все повече европейски страни. Такъв се коментира във Франция, Словакия, Австрия и др.


Директорът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус оцени високо направените инвестиции на Русия в науката по създаването на ваксината, което той изрази в Twitter.


По думите му той е провел конструктивен телефонен разговор с руския здравен министър Михаил Мурашко, свързан с мерките срещу ковид, ваксината „Спутник V“ и процеса по включването ѝв списъка на препарати за спешна употреба.


Според руската страна ваксината формира устойчив имунитет срещу коронавируса и няма сериозни странични ефекти.


Най-много разрешения за употреба е получила ваксината на AstraZeneca - в 49 държави, следвана от „Спутник V“. На трето място по популярност е продуктът на Pfizer, който е разрешен от 43 държави.


До края на март се очаква да започне производството на „Спутник V“ в Белорус, като плановете са всеки месец там да се получават 500 хиляди дози от ваксината.


„Спутник V“ не е единствената руска ваксина срещу коронавируса. Другият регистриран в Русия препарат е "ЕпиВакКорона". Тя съдържа синтетични пептиди - фрагменти от три вирусни S-протеина. По предварителни данни и двете руски ваксини са ефективни и срещу британския вариант на коронавируса B.1.1.7 SARS-Cov-2.


От Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започнаха преглед на документацията за одобрението на ваксината в началото на март. Междувременно Руският фонд за преки инвестиции е подал заявка за регистрация на «олекотената» версия на „Спутник V“ – "Спутник Лайт" в Русия и други държави.


Тази разработка използва само първия компонент на „Спутник V“, като отново се прилагат две дози от ваксината. При лайт версията според разработчиците периодът на образуване на антитела срещу коронавируса е по-кратък, а ефективността на ваксината може да достигне до 85%. 
На 20 февруари бе регистрирана третата ваксина срещу коронавируса в Русия – "КовиВак". За разлика от останалите тя съдържа цял инактивиран (убит) вирус Sars-Cov-2, а не само негови части. 


 "КовиВак" е разработен от Федералния научен център за изследване и разработване на  имунобиологични препарати "М.П. Чумаков" към Руската академия на науките. 


Плановете са към средата на март да бъдат пуснати първите 120 хиляди дози от ваксината, а до края на 2021 г. да бъдат произведени 10 млн. дози.


„Спутник V“ е разработен от Центъра Гамалей, съвместно с РФПИ. "ЕпиВакКорона" е регистрирана през октомври. Тя е на Центъра "Вектор".


Вече са произведени около 10 млн. дози от „Спутник V“ и около 80 хиляди дози от "ЕпиВакКорона".

 

Източници:
https://lenta.ru/news/2021/03/07/tedross/
https://lenta.ru/news/2021/03/09/italian_sputnik/
https://lenta.ru/news/2021/03/07/italy/
https://lenta.ru/news/2021/03/07/sputnikblrs/
https://lenta.ru/news/2021/03/05/sputniklight/
https://www.kommersant.ru/doc/4702358?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
https://www.kommersant.ru/doc/4702358
https://medportal.ru/mednovosti/v-rossii-ob-yavili-o-registratsii-tretiey-vaktsiny-ot-koronavir/
http://government.ru/news/41588/
https://tass.ru/obschestvo/10710029
https://ria.ru/20210220/vaktsina-1598273902.html
https://minzdrav.gov.ru/news/2021/02/20/16138-minzdrav-rossii-zaregistriroval-tretyu-rossiyskuyu-vaktsinu-ot-covid-19
https://twitter.com/DrTedros/status/1368568154033651715
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine