Витамините са вещества, които организмът не може да си произвежда сам и трябва да си набавяме отвън. Всеки от тях ни е необходим в определени дневни дози. Набавянето на препоръчителния минимум е важно за подсигуряване нормалното протичане на жизнените процеси, в които съответният витамин участва. Дефицитът на кой да е витамин може лесно да се установи по определени симптоми, свързани именно с нарушения на процесите, които този витамин контролира.

 

Като мощен антиоксидант, витамин Е участва в процесите по неутрализиране на свободните радикали. Така, дефицитът на витамин Е се проявява със симптоми, дължащи се на повишения оксидативен стрес в организма. Тези симптоми имат своите външни и вътрешни прояви, тъй като високото количество свободни радикали при недостиг на витамин Е се отразява негативно на кожата, косата, но и на редица вътрешни за организма процеси.


 

Обилен косопад
Сред първите потърпевши от оксидативния стрес са космените фоликули. Те бързо се увреждат и загиват, поради високата си чувствителност към токсичното действие на свободните радикали. Увреждането на фоликулите засилва процеса на загуба на коса. В нормални условия може да губим по около 100 косъма дневно, но при хроничен дефицит на витамин Е броят им може да нарасне неколкократно. Повишаването приема на важния витамин обикновено помага за бързо регенериране и възстановяване нормалното състояние на космените фоликули.

 

Суха, лющеща се кожа
Успоредно с фоликулите на космите, кожните клетки също са особено чувствителни към свободните радикали. Повишеният оксидативен стрес при дефицит на витамин Е се асоциира с по-бързо стареене на кожата. Сред най-разпознаваемите симптоми е прекомерната загуба на вода и пресушаването на кожата. Като естествено последствие от дехидратацията, повърхностният слой на кожата се лющи обилно. Като показателен кожен симптом на дефицит на витамин Е се разглежда и появата на бели петънца под ноктите на ръцете.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Зрителни нарушения
Ретината и макулата на окото са следващите най-чувствителни към свободните радикали структури в организма. В условията на недостиг на витамин Е и висока концентрация на свободните радикали първо се уврежда макулата (централната част на ретината), отговорна за остротата на централното зрение. Така отслабеното централно зрение може да се разглежда като ключов симптом на траен дефицит на витамин Е, особено ако е налице и някой от другите посочени симптоми.

 

Хормонални нарушения
Проблемите със секрецията на някои хормони може да се дължат на различни фактори, а дефицитът на витамин Е е само един от тях, но много съществен. Особено важна е ролята на витамина в секрецията на половите хормони и техният дефицит може да се приема като знак, че е необходимо да се повиши приема на витамин Е.

 

Много са причините да се съблюдава редовният прием на достатъчно витамин Е с храната. Сред най-пълноценните му източници са ядките (бадеми, фъстъци, лешници), спанакът, авокадото, кивито и др.