Над 10% от населението във всяка страна, географска област или територия страда от една или друга алергия. Това отрежда на противоалергичните лекарства неизчерпаем ресурс от потенциални потребители, а на фармацевтичните производители – неизчерпаем източник на приходи. Нека се запознаем с основните противоалергични лекарства.

 

1.  Антихистамини


 

Антихистамините са несъмнено най-широко използваните и най-доходоносните за фармацевтичните фирми противоалергични лекарства.

 

Антихистамините блокират физиологичните ефекти на хистамина – химично вещество, играещо централна роля в развитието и протичането на алергичните реакции. Той е отговорен и за повечето симптоми, наблюдавани при различните форми на алергия.

 

Друго голямо предимство на антихистамините е, че те са малки, прости по структура съединения, които могат да се приемат през устата – под формата на таблетки или разтвор. Освен това, те са относително лесни за включване в лекарствени форми за локално приложение – капки за очи, нос, различни мазила и др. Удобството за пациента е ключов фактор за комерсиалния успех на даден лекарствен продукт в тази група.

 

Не по-малко важен е благоприятният профил на безопасност като цяло и особено на по-новите представители. Най-често срещаните нежелани ефекти на антихистамините от първо поколение са сънливост и замаяност – проблем, който е до голяма степен решен при по-новите съединения. Това прави появата на някакви забележими оплаквания при употребата им твърде рядка и малко вероятна.

 

 

Не на последно място по значение е и относително ниската им цена за производство, което ги прави финансово достъпни. Именно комбинирането на ниската цена с високата ефективност, безопасност и удобството при прилагане са направили антихистамините комерсиално най-успешния клас противоалергични лекарства.

NEWS_MORE_BOX

 

2.  Кортикостероиди

 

До приложение на кортикостероиди, най-общо казано, се достига при по-сериозни случаи. Това важи с особена сила за пероралното им приложение. Повечето от съвременните кортикостероиди са полусинтетични производни на хормоните на надбъбречните жлези. Те имат мощен противовъзпалителен и имуносупресивен ефект, което ги прави ефективни при голям брой сериозни медицински състояния, сред които редица алергични. Сериозните им странични ефекти, особено при дълготрайно приложение, също са сред водещите причини те да се използват много по-рядко от антихистамините и само при по-сериозни състояния. През последните 10 – 15 години инхалаторните препарати до известна степен разшириха спектъра на приложение на кортикостероидите, тъй като при инхалиране по-рядко се наблюдават системни странични ефекти. Въпреки това кортикостероидите имат по-голям терапевтичен, отколкото финансов принос.

 

Очаквайте продължението на материала за останалите групи противоалергични лекарства.