Първа част на материала

 

1.  Инхибитори на обратното захващане на серотонина и норепинефрина


 

Те са следващата стъпка в развитието на серотнонин повлияващите антидепресанти. За разлика от предишното поколение антидепресанти – инхибиторите на обратното захващане на серотонина, инхибиторите на обратното захващане на серотонина и норепинефрина са много по-специфични в действието си. Те въздействат най-вече в мозъчните центрове, които регулират настроениeто, поради което страничните им ефекти са силно намалени спрямо предходното поколение антидепресанти. Нежеланите лекарствени реакции не са сериозни – замайване, сънливост, неразположение, мускулни болки и изсушаване на устата.

 

Има две ключови разлики между инхибиторите на обратното захващане на серотонина и инхибиторите на обратното захващане на серотонина и норепинефрина. Поради разликите в механизмите на действие между двете групи лекарства, първите водят до безсъние, затова и се приемат сутрин, а вторите причиняват сънливост, поради което се приемат вечер. Втората съществена разлика е, че първите потискат апетита, поради което са показани при булимия нервоза, а вторите го усилват, поради което са показани при безапетитие. От само себе си е ясно, че двете групи никога не бива да бъдат обърквани за тези две показания. Останалите им показания до голяма степен се припокриват – големи депресивни епизоди, генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разтройство. Поради особеностите във фармакологичния си ефект, инхибиторите на серотонина и норепинефрина са показани и за бъзсъние, гадене, сърбеж, безапетитие и мигрена. У нас най-успешният продукт от групата е миансерин, следван от миртазапин.

NEWS_MORE_BOX

 

2.  Атипични антидепресанти

 

Най-забележимият представител е бупропион. Той оказва антидепресивен ефект чрез възпрепятстване на обратното захващане на серотонина и допамина. Освен самостоятелно като антидепресант, бупропион се използва и като помощно средство за спиране на тютюнопушенето, и в съчетание с други антидепресанти. Бупропион е сравнително нов продукт, чиито показания са все още в процес на изясняване – установено е, че той е и ефективно средство за лечение на затлъстялост, безпокойство и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Поради тези причини в близкото бъдеще е напълно възможно показанията му да бъдат разширени допълнително.

 

Това, което е сигурно засега е, че той е един от малкото антидепресанти, които не предизвикват сексуална дисфункция. Това се дължи на различната му от останалите антидепресанти структура и механизъм на действие. Също така, за разлика от инхибиторите на обратното захващане на серотонина и норепинефрина, той не увеличава апетита и не предизвиква сънливост. Ефективността му е висока, а профилът на безопасност – благоприятен. Най-големият му недостатък, е че са необходими няколко седмици до пълната изява на антидепресивния му ефект, което много пациенти намират за крайно неблагоприятно. Въпреки това, високата ефективност и безопасност, както и ползите от него при спиране на тютюнопушенето и редица други медицински състояния, са отредили на бупропион значителен дял от пазара на антидепресанти в световен мащаб. В България обаче, той е по-рядко прилаган – както като антидепресант, така и като помощно средство при никотинова зависимост.