4.  Манган

 

Този елемент също е широко разпространен в живата природа. В човешкото тяло се съдържа предимно в костите, черния дроб, бъбреците и мозъка. Биологичната му роля при човека е свързана основно с манган съдържащата супероксид дисмутаза, която, също като цинковата, обезврежда супероксидните радикали.


 

Интересно за мангана е, че влиза в състава на дифтерийния токсин, ензимите на много вируси и други патогени.

 

Дневният прием от около 2 mg се осигурява от ядки, тикви и какаови продукти. В страните, в които се консумират големи количества морски дарове, основен източник на манган са мидите и скаридите.

 

5.  Флуор

 

Съдържа се в най-големи количества в емайла, където участва в състава на неорганични минерали, придаващи здравина на зъбите. Недостига на флуор прави зъбите чупливи и податливи на кариеси. Изразеният недостиг на флуор засяга, освен зъбите, и костите, които също стават податливи на фрактури. Световната здравна организация препоръчва флуориране на питейната вода за набавяне на адекватни количества флуор. Вторият по значимост източник на флуор са пастите за зъби.

 

6.  Селен

 

Селенът е жизненоважен елемент за всички живи организми. При човека влиза в състава на глутатион пероксидазата – ключов ензим в антиоксидантната защита на организма. По-специално, тя прави възможно функционирането на еритроцитите, които се разрушават, ако активността й спадне под определено критично ниво.

 

Влиза в състава и на ензими, регулиращи дейността на щитовидната жлеза.

NEWS_MORE_BOX

 

Препоръчителният дневен прием варира в границите 50 – 85 микрограма, в зависимост от възрастта и пола. Съдържа се в големи количества в морските риби и мекотели – риба тон, сардини, сьомга, скариди; телешкото, пуешкото и агнешкото месо.

 

7.  Йод

 

Йодът влиза в състава на хормоните на щитовидната жлеза - тироксин и трийодтиронин. Те регулират метаболизма на целия организъм. 

 

Недостига на йод предизивква заболяванията гуша и кретенизъм, както и редица вродени дефекти, ако е налице по време на вътреутробното развитие. 

 

Основен източник на йод е йодорианата сол. Високо е съдържанието му и в морската храна - водорасли, риби и мекотели.