Едно от най-повтаряните Новогодишни обещания е след 01.01. да се откажат цигарите. За да помогне на потребителя, индустрията е създала редица продукти, част от които остават със съмнителна ефикасност.

Онлайн изданието на сп. New England Medical Journal точно на Бъдни вечер публикува анализ на новозеландски учени, от който става ясно, че цитизинът е едно от най-ефективните средства за отказ от тютюнопушенето.

Цитизинът е алкалоид, който се извлича от бобови растения като Laburnum anagyroides Medic - например жълта акация и влиза в състава на български медикамент, който е на пазара от 1964 г.

 

За разлика от популярните продукти на никотинозаместващата терапия – никотинови пластири, дъвки, таблетки и други средства. Това средство обаче остава малко познато на Западния свят поради известното разделение на света на два основни политически блока преди и пренасянето на това разделение и в науката. В развитите икономически страни се налага използването на никотиновите средства при терапията на зависимостта от тютюна, което доказано води до двойно по-високи резултати.

Изследванията за ефикасността на таблетките, съдържащи цитизин, в миналото остават непубликувани или непризнати от лицензираните англоезични научни издания.

Цитизинът обаче помага за отказ от тютюнопушенето за период от половин година два пъти повече, отколкото никотинозаместващата терапия, което вече е известно от друго проучване.

Данните на новозеландския екип сочат, че при прием на цитизин само за 25 дни отказалите цигарите са много повече в сравнение с тези на  никотинозаместващата терапия в продължение на почти 2 месеца. В проучването си изследователите наблюдават 1310 души, които разделят съответно на две групи. Като сравняват данните за седмица, 2 и 6 месеца стигат до заключението, че във всички случаи в групата на приемащите цитизин резултатите са по-високи. Средните резултати за първия месец били 40% успеваемост при взимащите цитизин и 31% при тези на никотинозаместваща терапия.


NEWS_MORE_BOXЕкипът взима под внимание и страничните ефекти от терапията. Случаи на гадене, повръщане и проблеми със съня заради терапията обаче се съобщават по-често при първата група.

На пазара съществува и друг вид медикамент, чието основно вещество има подобна на цитизина структура. Неговата ефикасност е значително по-висока от тази на съдържащите никотин средства, включително и след края на терапията според научни проучвания, но то е далеч по-скъпо и едва ли без странични ефекти също.

Ефективността на която и да е терапия за отказ от тютюнопушенето едва ли ще работи без съответната психическа нагласа. Така че дори и заклетият пушач, който се нуждае от подкрепата на средство, за да преодолее зависимостта си, може да успее, ако вземе твърдо решение и потърси съвет от преминали през това изпитание или обучени терапевти, ползващи най-добрите практики в тази насока.

 

И не забравяйте, изключително важни са мотивите за отказ – ако се харесвате с този навик, резултат няма как да се получи или той ще е краткотраен. Ако не Ви спира високата стойност на разходите за тютюневи продукти, то трябва да намерите друг мотив, който ще работи специално при Вас.

Относно смисъла да се използват електронни цигари – последните научни анализи докладват за тяхната не по-малко сериозна вреда за здравето, отколкото от традиционните...