1. Moderna и NIAID е разработила РНК ваксина, която влезе в трета фаза клинични изпитания още през юли. Компанията вече отчита резултатите от предходната фаза – титри на неутрализиращи антитела се наблюдават при 100% от участниците в тестовете, като нивото им дори е по-високо отколкото при преболедувалите COVID-19.
Това е една от двете РНК ваксини в трета фаза. Такива ваксини все още не са използвани. Матричната рибонуклеинова кодира вирусен протеин, който запознава имунната система със SARS-CoV-2.

Имунизацията предвижда две ваксинации. В изпитанията са включени 30 000 участници. Срокът им на провеждане е 27.09. 2022 г. (САЩ)

 


2. Втората РНК ваксина е на BioNTech, Fosun Pharma и Pfizer и крайните резултати за ефективността ѝ се очакват в края на октомври. Компанията е в очакване ваксината да получи одобрение за изпитване при 14 000 доброволци. Това означава и че се разширява възрастовият диапазон на тестването ѝ и ще бъдат включени и лица между 16 и 18 години, както и пациенти с ХИВ и хепатит. Провеждат се две имунизации. Тества се при 29 481 участници. Краят на изпитанията е 14.11.2022 г. (САЩ)


3. Ваксината, която се разработва от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, е векторна. За получаването ѝ е използван отслабен аденовирус, към който е прикачен генетичен материал на SARS-CoV-2. При изпитването ѝ при шимпанзета се формира имунитет. След ваксинирането организмът образува протеини, които карат имунната система да атакува SARS-CoV-2 при среща с него. Разработката носи обозначението AZD1222. Ваксината се приема в една доза. В изпитанията са включени 30 000 души. Изследванията ще приключат на 5.9.2022 г. (Великобритания)


4. Ваксината на китайската компания CanSino Biological Inc. и Beijing Institute of Biotechnology е създадена на база собствена технологична платформа. Тя е векторна и също използва аденовирус. Тази платформа се е използвала за разработката на ваксина срещу ебола. От публикация на The Lancet става ясно, че ваксината е безопасна и създава имунен отговор във втора фаза на клиничните изпитания. Китай вече е одобрил патента за ваксината. В тестването ѝ са включени 40 000 участници. Край на изпитанията – 30.01.2022 г. (Китай)


5. Janssen Pharmaceutical Companies използват собствената платформа AdVac. На база разботената от тях технология е получена преди това ваксина против ебола. Ползвана е за проекти на ваксини срещу респираторно-синцитиален вирус, ХИВ, Зика. За ваксината Ad26.COV2.S се прилага аденовирусен вектор
Доклиничните тествания са излючително добри. Клиничните досега показват, че продуктът формира устойчив имунитет. Приема се в две дози. В тестванита са включени 60 000 души. Крайният им срок е 10.03.2023 г. (САЩ)

 

6. CoronaVac е ваксина на китайската компания Sinovac. Тя е инактивирана – съдържа убит вирус. Досега дава добри резултати. Създателите ѝ подчертават, че в клиничните изпитания ваксината се приема добре от хора в напреднала възраст. Тествана е при 421 души между 60 и 89 години и се понася без нежелани странични ефекти. Получава се с две имунизации. Изпитанията са включили 8870 участници. Краят на клиничните изпитания е септември 2021 г. (Китай)


7. Институтът за биологични продукти на Ухан заедно с компанията Sinopharm създават инактивирана ваксина. Изпитана е при 1120 здрави доброволци на възраст между 18 и 59 години. Не се съобщава за нежелани странични ефекти. Правят се две ваксинации. (Китай)


8. Sinopharm работи и с Пекинския институт за биологични продукти, с който също създават инактивирана ваксина. Тествана е върху същия брой доброволци в същия възрастов диапазон. По данни на компанията ваксината показва добър ефект и безопасност, но конкретни данни на обществеността все още не са предоставени. Извършват се две ваксинации. (Китай)

 

Източници:
СЗО, GEN, The Lancet