От Световната здравна организация се надяват до края на годината да се пуснат няколко стотин милиона ваксини срещу коронавируса, заяви главният учен на СЗО Сумя Сваминатан по време на виртуална пресконференция. Очакванията са до края на слеващата 2021 година производството на ваксини да достигне 2 милиарда, като те ще бъдат пуснати от различни фармацевтични компании.


На този етап все още няма готова ваксина. Десетина разработки на различни фармацевтични компании от различни държави вече са стигнали етапа на клиничните проучвания, но те са едва в началото. През есента се предполага да приключи изпитването на първите ваксини, време необходимо да се докаже тяхната ефективност и безопасност от приложението им при достатъчен брой доброволци.


Световната здравна организация е тази, която след одобрението на ваксината, решава кой може да получи първите партиди от нея. От там се надяват до края на годината да има не една, а поне две успешно преминали тестовете разработки. Предимство при получаването на ваксината според СЗО трябва да се даде на работещите на първа линия в борбата срещу коронавирусната инфекция и това са лекари, медицински сестри и други медицински работници, следвани от хората от най-рисковите групи, каквито са тези в напреднала възраст и пациентите с хронични заболявания.


 

И екстертите от СЗО, освен топ учени от водещи лаборатории, са на мнение, че мутациите на коронавируса до момента не показват промени, свързани с промяна тежестта на заболяването. 


За втори път Световната здравна организация прави изявление по отношение изпитанията на хидроксихлорохина като препарат за лечение на болни от COVID-19. След разглеждане на данните и липсата на доказателства за ефекта на препарата за намаляване на смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от вентилация за хоспитализирани пациенти с ковид, от организацията смятат за уместно спирането на клиничните изпитвания с него.


До края на годината се очаква изпитанията да преминат разработките за ваксини на Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca /University of Oxford, CanSino. През първата половина на 2021 г. - Johnson & Johnson, през втората половина на следващата година - Sanofi/GlaxoSmithKline.


Междувременно от Китай също споменават за пристъпване към клинични изпитания на разработка и вероятност тя да бъде готова до края на годината. Две разработки започнаха да се изпитват и при малък брой доброволци в Русия. 


Източници:
https://www.youtube.com/channel/UC5O114-PQNYkurlTg6hekZw