Приемът на най-често предписваните групи лекарства за лечение на високо кръвно налягане е свързан с повишен риск от развитие на рак на кожата, става ясно от проучване, представено в Canadian Medical Association Journal.

 

Тиазидни диуретици


За проучването са оценени данни от близо 303 000 възрастни.

 

Всички са били на възраст над 65 години и са приемали лекарства за високо кръвно налягане.

 

Процентът на рак на кожата в тази група е сравнен с 605 000 възрастни, които не са приемали лекарства за кръвно налягане.

 

Доказано е, че тиазидните диуретици допринасят за повишена честота на следните видове рак на кожата: базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом.

 

Ако лекарството за кръвно налягане, което приемате има наставка -тиазид, значи приемате лекарство от семейството на тиазидните диуретици.

 

Рискът от рак на кожата се увеличава със 75%

Тъй като при предишни проучвания вече е установен повишен риск от рак на кожата поради прием на тиазидни диуретици, здравните власти в Канада, Европа  и Съединените щати са предупредили за повишено внимание при дългосрочната им употреба.

 

От канадското проучване се потвърждава, че рискът се увеличава, особено при по-дълъг прием.

 

При прием само на тиазидни диуретици в продължение на няколко години, рискът от рак не следва да е повишен.

 

При хората, които са приемали 25 mg тиазиден диуретик в продължение на повече от 10 години, се наблюдава 40 % по-висок риск от рак на кожата, пояснява старшият автор на изследването д-р Аарон Дракър, дерматолог в Медицинския факултет на Браун Университет Алпърт в Провидънс, Роуд Айлънд, САЩ.

 

При прием на една и съща доза в продължение на 20 години, рискът се увеличава със 75 процента.

 

Други лекарства за рисковите групи

 

Не всички пациенти трябва да регулират или преустановят приема на тиазидни диуретици, подчертава д-р Дракър.

 

Резултатите от проучването трябва да се разбират повече като индикация за хора с по-висок риск от рак на кожата, например за хора с много светла кожа или хора, които често са страдали от увреждане на кожата, свързано със слънцето в миналото.

 

При тях както и при тези с фамилна анамнеза за рак на кожата трябва да се обсъдят с лекаря алтернативните подходи при високо кръвно налягане.

 

Четири други лекарства за кръвно налягане - АСЕ инхибитори, бета блокери, блокери на калциевите канали и сартани не се свързват с рак на кожата.

 

Въпреки това, всяко от тези лекарства има различни потенциални странични ефекти и дългосрочни последици.

 

Например АСЕ инхибиторите могат да увеличат риска от рак на белия дроб, както и да увеличат риска от рецидив след възстановяване от рак на гърдата. 

 

За рисковата група за рак на кожата от ключова необходимост е витамин D, защото има свойства да намалява риска от рак на кожата, както и в случай на развитието намалява тежестта му.

 

Консумацията на много зеленчуци, богати на каротеноиди, особено домати, предпазва кожата отвътре.

 

Други зеленчуци, богати на каротеноиди, са моркови, тикви и зеленолистни зеленчуци.

 

Достатъчното количество витамин В е ключов фактор за защита на кожата, тъй като предпазва клетките от UV радиация и стимулира възстановяването на клетките.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/medicamentos-hipertension-cancer-piel_9451

https://www.cmaj.ca/content/193/15/E508