Изследователи от Националния институт по здраве и медицински проучвания и Университетската болница в Бордо са установили връзка между приемането на определени антиеметични лекарства, които са предназначени за облекчаване на гадене и повръщане, и повишен риск от развитие на исхемичен инсулт.

 

Какъв е рискът?


Предишни проучвания вече показват, че приемането на антипсихотици - лекарства с антидопаминергични свойства - повишава риска от развитие на исхемичен инсулт.

 

Исхемичният инсулт се причинява от запушване на артерия в мозъка от кръвен съсирек.

 

За първи път изследователи от Националния институт по здраве и медицински проучвания и Университетската болница в Бордо са оценили риска от развитие на исхемичен инсулт при прием на други видове антидопаминергични лекарства, в случая - антиеметици.

 

Антиеметиците са лекарства, използвани за симптоматично лечение на гадене и повръщане.

 

Те могат да бъдат предписани в случай на остър гастроентерит, мигрена, след хирургични интервенции, при назначена химио- или лъчетерапия.

 

Изследователите са изследвали три вида антиеметични лекарства: домперидон, метоклопрамид и метопимазин.

 

Резултатите, публикувани в British Medical Journal, показват връзка между приема на тези лекарства и риска от развитие на исхемичен инсулт.

 

Въпреки това, употребата на тези лекарства сред населението на световно ниво е значителна.

 

Риск от инсулт още в началото на приема

За да проведат своето проучване, изследователите са използвали данните от възстановяване на здравно осигуряване и броя на хоспитализациите.

 

След това са били анализирани данни от 2612 възрастни, хоспитализирани за първи път поради исхемичен инсулт.

 

Всички тези пациенти са били лекувани с антиеметици през 70-те дни, предшестващи появата на инсулта.

 

След това от анализите се е установил по-висок прием на антиеметици в дните преди настъпване инсулта, както и по-често пациентите са започвали лечение с антиеметици в дните, непосредствено преди инсулта

 

Този ​​резултат предполага, че би имало повишен риск от развитие на исхемичен инсулт в началото на употребата на тези лекарства, поясняват изследователите.

 

Впоследствие, през същия период, изследователите са разгледали данните на произволна група от 21 859 души, които не са били развили инсулт.

 

При тези хора не е била установена прекомерна употреба на антиеметици, за разлика от пациентите, които са развили инсулт.

 

Това първо проучване предоставя важна информация, свързана с лекарства, които са широко използвани сред населението за лечение на гадене и повръщане.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Nouvelles/Fiche.aspx?doc=chercheurs-revelent-lien-entre-prise-medicaments-anti-nausees-risque-accru-avc-ischemique

https://presse.inserm.fr/augmentation-du-risque-davc-ischemique-associee-a-certains-medicaments-destines-a-soulager-les-nausees-et-vomissements/45007/

https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066192