Една от най-честите причини за световъртеж е болестта на Мениер. Тя представлява заболяване на вътрешното ухо, характеризиращо се с увеличена продукция на лабиринтна течност и покачване на вътрелабиринтното налягане, в резултат на което възникват пристъпи на глухота, шум в ушите, световъртеж и нарушаване на равновесието, гадене и повръщане.

 

Проявление на болестта на Мениер са следните: постепенно влошаване на слуха , спонтанни пристъпи на световъртеж с продължителност от 20 минути до няколко часа, шум в ушите. При по-тежките прояви на болестта се наблюдават гадене и повръщане, силно потене, загуба на равновесие. Интензивността на симптомите се усилва при движение


 

Лекарства, които се прилагат при Мениеров синдром.
Betahistine е едно от най-често прилаганите лекарства при Мениеров синдром, протичащ със световъртеж. Лекарството действа като повишава кръвоснабдяването в областта на вътрешното и средното ухо, както и към целия мозък.

 

Най-вероятно Betahistine постига релаксация на кръвоносните съдове във вътрешното ухо като по този начин се възстановява нормалното локално кръвообръщение. Това от своя страна води до намаляване на пристъпите на световъртеж и шум в ушите.

 

Дозировка. Дозирането на Betahistine зависи от различни фактори и се прави индивидуално при всеки пациент. Подобрението понякога може да настъпи след двуседмично лечение. А за оптимални резултати се изисква поне двумесечен период на лечение.

 

Противопоказания. За пациентите с бронхиална астма и пептична язва приемът на бетахистин не се препоръва или трябва да бъде под строг контрол.

 

Лекарствени взаимодействия. Не се препоръчва едновременният прием на бетахистин с антихистамини (противоалергични лекарства) и МАО-инхибитори.

 

Продуктите, съдържащи стандартизиран спрямо флавоноидите хетерозид и билобалид екстракт от Gingko biloba, стимулират освобождаването на NO и разширяват артериолите. Имат противовъзпалителен, антиоксидантен и холинергичен ефект. Назначават се орално при нарушения в периферното и мозъчното кръвоснабдяване и отслабване на слуха с исхемичен произход.