В България шофьорите се тестват с определен вид полеви тестове като пробата се взема от слюнка. Тестовете отчитат едновременно 6 вида забранени субстанции, включително канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. Оказва се, че тестовете са много чувствителни и много точни. Проблемът при тези тестове е, че те могат да реагират на вещества, които се съдържат в малки дози в някои лекарства каквито са обезболяващите например.

 

Лекарства от няколко фармацевтични групи биха могли да са причина за положителен полеви тест за забранени субстанции, понеже те се екстретират в малки количества и в слюнката и при изследване могат да наподобят някои от забранените субстанции.


Парадоксът е, че дори еднократният прием на лекарство, което в аптеките се отпуска без лекарско предписание би могъл да стане причина за отнемане на шофьорска книжка и задържане на шофьора.

 

Нестероидните противовъзпалителни средства са сред лекарствата, които се улавят от полевите тестове. Така например употребата на ибупрофен може да даде положителен тест при тестване за марихуана, барбитурати и бензодиазепини. А приемът на напроксен и оксапрозин може да подведе тестовете за барбитурати.

 

Аналгетици. Трамадолът е продукт, който се използва като силен аналгетик, но приемът му може да доведе до фалшиво положителни резултати при проеверка на фенциклидин и опиати.

 

Деконгестанти. Те се лекарства, които се употребяват при хрема – отбъбват носна лигавица при запушен нос. Едно такова е псевдоефедринът, който е част от състава на много лекарства без лекарско предписание. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и поради това при тестване може да се получи фалшиво положителен резултат за амфетамини.

 

Лекарства за суха кашлица. Декстрометорфан е медикамент, който  се съдържа в редица сиропи и таблетки, които повлияват суха и дразнеща кашлица. Кодеинът се открива сравнително по-рядко в състава на различните противокашлични средства, като важна особеност е рискът от получаване на фалшиво положителен резултат при тестване за опиати и фенциклидин.

 

Референции:

BRS Pharmacology 7th Edition

https://www.drugs.com/drug-class/nonsteroidal-anti-inflammatory-agents.html