COVID-19 е нов коронавирус, който е непознат за човешкия организъм, заради което и заболяването крие висок риск за здравето и живота. Вирусът придоби способността да се предава от човек на човек по въздушно-капков път: чрез дишане, кашляне и разговор. Ето защо вероятността да "го хванем" от заразен човек, когато стоим на разстояние по-малко от 2 метра, е голяма. 


Първата област, която атакува вирусът това са носът и задната част на гърлото. Тогава се проявяват симптоми, подобни на простудата и грипа – усеща се напрежение, дискомфорт и болка в гърлото. Признаците могат да се появят в период от 2 до 14 дни от срещата с вируса.


След като е "ударил" гърлото вирусът слиза надолу към белите дробове. Тогава започва да се проявява кашлица, задух и болка в гърдите.
На следващ етап вирусът навлиза в кръвообращението, вследствие на което се появява треска, нощно изпотяване, слабост, умора. При някои хора симптомите могат да бъдат локалиризари само в една област на тялото, при други може да се наблюдава комбинация от признаци, казва британският експерт вирусолог д-р Риши Десаи за Express, цитиран от MedikForum.ru.


Всеки човек притежава уникална имунна система и това определя различието в реакциите на организма при инфекцията с коронавируса при хората. 
Организмът на някои хора реагира много агресивно на COVID-19 и в същото време някои заболяват и изкарват инфекцията леко, пояснява д-р Десаи.

 

Симптомите са свързани с тези части на тялото, където вирусът е успял да се закрепи. Признак на инфекция може да бъде и загубата на обонянието и вкуса, гадене, болка в корема и мускулите.