Извънредните мерки, наложени заради новия пандемичен вирус, се разхлабват. Връщането към обичайните ни навици налага по-висока отговорност и внимание към собственото здраве. Когато сме наясно, че вън върлува нов вирус, който няма как да изчезне в пространството, грижата за имунитета ни се превръща в една от водещите.


Твърде дълго се лешихме от слънчева светлина, движение и свеж въздух. Това отслабва организма и го прави по-податлив на инфекциозни причинители, които обичайно по-топлото също ни поднася. Разполагаме с още време предвид температурите навън, за да го подготвим адекватно за високите изпитания, които му предстоят навън. Очаква ни и нова серия стрес заради промяната, която ни предстои по връщането ни в нов работен режим.


Изборът на имуностимулиращи и имуномоделиращи средства е широк. Кои са ефективните, на които можем да разчитаме сега?


 

Ето някои съставки, които носят полезен ефект за имунитета:

 

1. Известно е, че витамин С е антиоксидантът, който отстранява лошите ефекти от възпалителните процеси в тъканите на тялото. Това го прави особено важен за имунната система, бързото възстановяване и устойчивост на организма срещу патогени. Витамин С присъства в множество продукти против настинка, грип и други инфекции и е предписван при всяко заболяване на респираторните пътища, силно изтощение, треска, слабост, липса на апетит и др. Витаминът улеснява усвояването на желязото и е необходим за осъществяването на редица други метаболитни процеси.


2. Тези няколко месеца често се споменаваше за витамин А. Бета-каротинът е прекусор на витамин А и е най-известният от каротеноидите. Той е необходим за оптималното функциониране на имунната система. Играе роля за ускоряване на процеса на производство на белите кръвни клетки и стимулане дейността на клетките-убийци, което го прави ценен при инфекции. 


3. Витамините от В комплекса поддържат в добра форма нервната система в организма и връзката между нервните клетки при предаването на съобщенията. Участват в производството на енергия, вследствие на което организмът ни се чувства тонизиран и функционира изрядно. Участвайки в различни жизнени дейности, допринасят по коствен път за стабилизирането на имунната система. Това помага на организма ни да се възстанови по-лесно при инфекция. В витамините оптимизират и функциите на червата, черния дроб и мускулите. 


4. Бета-глюканите са едни от най-популярните имуностимулатори. Това са естествени полизахариди, които се отделят от клетъчните мембрани на дрождите. Извличат се от зърнени култури, гъби или микроорганизми. Стимулират дейността на макрофагите, от които зависи обезвреждането на вируси, бактерии и паразити. Особено ефективни са в началото на вирусни инфекции. Стимулират имунната система, без да я активират прекомерно. Приемът им облекчава състояния на треска, затруднено дишане, липса на апетит, слабост при деца и възрастни.


5. Ресвератролът е антиоксидант, който се намира в червеното вино. Възпрепятства увреждането на клетките и активира някои гени, свързани с ефективната обмяна на веществата. Това действа укрепващо на организма и имунната система. 


6. Лактоферинът има антибактериално, противогъбично и антипротозойно действие, освен че е силен антиоксидант. Активира защитните възможности на организма чрез модулация на възпалението при грип и инфекции. Подпомага вродената неспецифична имунна система. Лактоферинът е транспортен протеин, чиято задача е да пренася желязото в организма.

 


Съставките са далеч по-ценни за здравето, когато фигурират в комплекс натурални фитохимикали, минерали и витамини. Това гарантира биоактивността на продукта и синергията между полезните съединения. Подобни продукти са подходящи както за профилактика, така и като подкрепяща терапия срещу респираторни инфекции и грип, в това число и предразположеност към чести простудни заболявания.

 

Подходящи продукти можете да намерите в аптека Puls.bg