Ракът на кожата е от най-честите злокачествени заболявания. 479 са новорегистрираните случаи на меланом в България и 4304 на други злокачествени тумори на кожата за 2011 г.


Повечето случаи на рак на кожата са причинени от поражения вследствие излагане на ултравиолетово лъчение.
В много по-малка степен фактори са различни химични дразнители, в това число некачествена  козметика, работа в среда с химическо замърсяване. В по-редки, ракът на кожата се дължи на фамилна обремененост.

 


Три са основните видове рак на кожата: базалноклетъчен, плоскоклетъчен карцином и меланом . Докато меланомът е най-коварният, с непредсказуемо протичане и фатален изход, базалноклетъчният рак на кожата, въпреки че е най-разпространен, има почти 100% успеваемост при лечението. Базалноклетъчният карцином е най-предотвратимият, но затова трябва да е открит навреме. С по-сложно лечението и по-тежка прогноза е плоскоклетъчният карцином, но и той би могъл да бъде успешно преборен. Шанс има да се пребори и меланом, но той трябва да е уловен във възможно най-начален стадий и лекуван адекватно от квалифициран специалист онколог.За да се "хване" ракът на кожата навреме, трябва да се изпълнят 3 условия:

 

 • 3. Извършване на профилактични прегледи;
 • 2. Което налага отговорно следене на състоянието на кожата и нейните особености;
 • 1. Това от своя страна изисква минимум познания за белезите, които трябва да следим.

 

Знаете ли, че: За да синтезира необходимия за здравето и настроението витамин D кожата ни се нуждае не повече от 15 минути излагане на слънчева светлина само 3 пъти в седмицата.

 

Каква е разликата между обикновена бенка, диспластичен невус и меланом?

Обикновените бенки, диспластичните невуси и меланомите имат различни размери, цвят, форма и структура на повърхностния слой.

 

1. Как изглежда обикновената бенка?

Обикновената бенка е образувание на кожата, което се появява при струпване на пигментните клетки - меланоцити.  При повечето възрастни броят на обикновените бенки е между 10 и 40 по цялата кожа, като преобладават повече на откритите части на тялото. Бенката може да се отличи по следните особености:

 

 • размер около 5 мм;
 • кръгла или овална форма;
 • гладка повърхност,
 • ясно изразени граници, които често са надигнати;
 • обикновено равномерен цвят, розов, светло или тъмно кафяв.

 

Примери за обикновени бенкиВъпреки че не са ракови образувания, при хората, които имат повече от 50 обикновени бенки има риск от развитие на меланом. По принцип, бенките рядко се развиват в рак. Всяка промяна в бенката би следвало да провокира преглед при специалист дерматолог онколог. Промяната може да засяга: цвета, размера (особено, когато разрастването е неравномерно), формата, структурата или релефа. Показателни са също: появата на люспи, изсъхване на образуванието, втвърдяването му или напипване на бучка, отделянето на секреция или кървене, поява на сърбеж.

 

 

Любопитно: При хората с тъмна кожа или коса бенките са по-тъмни в сравнение с хората със светла кожа или руса коса.


 

2. Какво представлява диспластичният невус?

Диспластичният невус е „атипична бенка“. Обикновено диспластичните невуси се появяват при хора, които имат голям брой обикновени бенки. Броят им може да варира от няколко до повече от 10.


„Атипичната бенка“ може да се различи по следните признаци:

 

 • размер над 5 мм (по-голям размер от този на гумичка на молив);
 • неправилна форма с неравномерни граници, които могат да се сливат с околната кожа;
 • обикновено е плоска, но повърхността й е неравна - леко люспеста или набраздена, може едни нейни участъци да са по-надигнати от други.

 

     
 

Примери за дипластичен невус
 

 

Смята се, че рискът невусът да се превърне в рак расте с броя им при даден човек – 10 пъти по-висок е той при наличие на 5 и повече невуса. По-голяма част от невусите не се променят с времето и, съответно, не се развиват в ракови.


За да се намали рискът от израждане на невуса, особено важно е кожата да се предпазва от вредните фактори. За тези хора излагането на слънце и събирането на тен не е препоръчително.

Дерматолозите препоръчват поне веднъж месечно да се обръща специално внимание на състоянието на наличен невус, а консултация да се предвиди при промяната му, независимо дали тя засяга цвета, размера, формата и прочее от вече споменатите.

NEWS_MORE_BOX

 


При наличие на невус е желателно да се проведе консултация със специалист при първа възможност, за да може той да даде насоки за проследяване на състоянието му пряко. В днешно време лекарите препоръчват заснемане на невуса на опреден период, за да се проследи по-надлежно състоянието му във времето.

Един или два профилактични прегледа се препоръчват на пациентите с повече на брой невуси. Броят на профилактичните прегледи може да нарасне до един на шест или три месеца при хора с фамилна анамнеза за рак на кожата.

Тъй като малка част от диспластичните невуси и обикновени бенки се израждат в ракови образувания, не се налага хирургична намеса за превантивното им отстраняване. Специалисти са на мнение, че дори да се предприеме тяхното превантивно отстраняване, това не гарантира предотвратяването на меланом, който може да се развие от нов пигментиран участък на кожата. Такава интервенция е целесъобразно да се премине при промени на наличните бенки или невуси или появата на нови пигментации по кожата.

В продължението: Как да разпознаем меланома?