Остеоартритът е най-честото дегенеративно ставно заболяване. Вследствие на естествения процес на стареене хрущялът постепенно се разрушава.

 

Когато влошаването на ставите е значително, това причинява болка и ограничава движенията.


 

Към днешна дата няма лек за остеоартрит, освен аналгетици за облекчаване на болката.

 

Когато разрушаването на хрущяла е много мащабно, има възможност за операция за имплантиране на протеза, въпреки че и това не позволява пълен обхват на движение.

 

Изследователи от Вашингтонския щатски университет са открили, че танинитеантиоксиданти, открити в орехите, зеления чай и други растения, в комбинация с разтягания и активни движения, могат да намалят възпалението, което причинява остеоартритът и да увеличат протеините, намиращи се в здравия хрущял.

 

За по-здрави хрущяли

Резултатите от това проучване надхвърлят препорките за консумация на храни, богати на танини или ходенето пеша за предотвратяване и намаляване на симптомите на остеоартрит.

 

Вече има техника, наречена автоложно хрущялно имплантиране или хондроцитен имплант - ACI, която се състои в извличане на хрущялните клетки от ставата, предизвикване на растеж в големи количества и след това повторното им имплантиране.

 

Тази техника обаче създава някои проблеми. Клетките не се третират преди реимплантацията и това често ги кара да развият по-слаб хрущял, който може отново да бъде засегнат от остеоартрит и така не се връща пълната функционалност на ставата.

 

Изследователите от Вашингтонския щатски университет предварително са третирали извлечените хрущялни клетки, преди да ги реимплантират. И са го постигнали с помощта на танини и разтягане.

 

Установили са, че разтягането, което действа като упражнение за самата клетка, в комбинация с танините, понижават маркерите на възпалението, което означава, че успешно е бил "обърнат" остеоартритът, пояснява Ханин Абушарх, водещ автор на изследването.

 

По принцип това е като да правиш подходящи упражнения и пълноценна диета, но в микромащаб, добавя той.

 

Подробности за проучването

За изследването учените са събрали хрущялни клетки от коляно, засегнато от остеоартрит, които са били отстранени при операции за имплантиране на протеза.

 

Те са култивирали клетките в лабораторни условия и са тествали шест антиоксидантни "нутрицевтика" или хранителни продукти, включително витамин С, танини, витамин Е и куркумин.

 

Антиоксидантите могат да неутрализират свободните радикали, молекули, причинени от оксидативен стрес, който може да увреди клетките и тъканите.

 

При анализ на лабораторните тестове, изследователите откриват, че танините са най-ефективният антиоксидант за неутрализиране на свободните радикали в хрущялните клетки с остеоартрит.

 

След това, използвайки сложна технология, те са приложили разтягане на клетките, третирани с танини.

 

Нивото на разтягане, което са приложили, съответства на разтягането при ходене.

 

Комбинацията от танини и разтягане намалява маркерите на възпалението, известни като матрични металопротеинази.

 

Матричните металопротеинази са група протеини, които разрушават колагена, който от своя страна е най-разпространеният протеин в нашето тяло и един от основните компоненти на ставите.

 

Изследователите са открили, че третираните клетки повишават нивото на колаген и гликозаминогликани - те задържат вода в ставите и на други протеини, които са от ключово значение за здравия хрущял.

 

Без съмнение този напредък отваря вратата за разработване на много по-ефективни лечения на остеоартрит.

 

Проучването също така предполага, че танините в диетата и ежедневното ходене допринасят много за защитата на ставите.

 

Танините са много разпространени полифеноли в природата.

 

Присъстват в някои храни като орехи, зелен чай, грозде или нар.

 

Затлъстяването е основният рисков фактор за това заболяване. По този начин загубата на тегло би била първата стъпка за ограничаване на увреждането на ставите, свързано с възрастта.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/traumatologia/acido-galico-nueces-te-verde-frena-artrosis_6607

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014482721003955?via%3Dihub