Пробиотиците са плод на съвременната медицина. Те обогатяват нашите знания за чревната флора и нейното въздействие върху здравето ни. Знаем ли обаче кога и в кои ситуации се налага техният прием? Нека разясним.


Какво представляват пробиотиците и кога имаме нужда от тях?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, ако се вземат правилно, водят до здравословни ползи. Те са ключова част от чревната ни флора и помагат за поддържането на здравословното състояние на храносмилателната система. Периодите, в които се препоръчва прием на пробиотици, са:


 

  • След антибиотично лечение – антибиотиците убиват бактериите в тялото, включително и полезните, а пробиотиците помагат за възстановяване на баланса;
  • Храносмилателни разстройства – при състояния, като запек, раздразнения на стомаха или други стомашно-чревни проблеми, пробиотичните продукти са препоръчителни;
  • За защита на чревната флора – в нашия стомах има милиарди бактерии, които са взаимосвързани и работят в синхрон за доброто ни здраве. Понякога те могат да бъдат нарушени по различни причини и възстановени с помощта на подходящи пробиотици.

 

Как да изберем най-добрия пробиотик?

Асортиментът във всяка физическа и онлайн аптека е голям. В интернет може да се намери и детайлна информация за всяко пробиотично средство. На какво да обърнем внимание при избора:

  • Възраст – най-добрите предложения за възрастни може да не са подходящи за деца или бебета. Винаги е добре да избирате продукти, които са съобразени с възрастта на нуждаещия се;
  • Специфични нужди – формулите за жени съдържат определени щамове, които поддържат женското здраве, докато други са специално разработени за спортисти или хора с определени заболявания;
  • Разновидности – различните видове имат различни функции, като някои са по-полезни при диария, а други – при запек.

 

Пробиотиците и имунната система

Пробиотиците играят все по-важна роля в подкрепата на имунната система на човека. Важно е да знаете как те допринасят за поддържане на имунитета и кога е подходящо да ги включите в дневната си рутина.
Чревната флора не само регулира храносмилателния процес, но и играе ключова роля в поддържането на имунитета. Голяма част от имунните ни клетки се намират в храносмилателната система, като тяхната функция често зависи от баланса между различните видове бактерии в чeрвата. Кога е препоръчително да приемате пробиотици за подкрепа на имунната система?

  • Преди и след ваксинация – някои изследвания показват, че пробиотиците могат да засилят отговора на организма след ваксинация;
  • През сезона на грипа и простуди – за да укрепите имунната си система и да намалите риска от заразяване;
  • При пътувания в чужбина – за предпазване от храносмилателни разстройства и подсилване на имунитета.

Пробиотиците са полезни не само за храносмилателната система, но и за укрепване на имунната система. Въпреки това, както за всяко допълнение към диетата, е препоръчително да се консултирате със специалист преди началото на прием.

Прием при децата

Приемът при децата е препоръчително да става след консултация с педиатър. Макар за много продукти да се твърди, че са безопасни за деца, винаги е добре да сте наясно със съдържанието и описанието на продукта.
Приемът на пробиотици е съществена част от ежедневната ни рутина, особено когато искаме да поддържаме здрава храносмилателната си система. Те могат да ни помогнат да се справим с множество проблеми и разстройства. Въпреки това е важно винаги да приемаме правилните продукти, които са адаптирани към нашите индивидуални нужди.